Milliméteres világítótest – jön a hajlítható OLED

2017. október 01. vasárnap - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A legkorszerűbb tv-készülékekből már ismerjük, hamarosan a lakásokban is megjelenik a világítástechnika legújabb vívmánya, az OLED, a milliméteres világítótest, amely akár hajlíthatóan beépíthető, nemcsak otthonokba, hanem épületek külső arculatába is.

 

Az energiazabáló szénszálas izzólámpák még nem tűntek el maradéktalanul, de a forradalminak számító, rendkívül energiatakarékos LED-technika eddigi, igen hasznos termékeit is meghaladja ez a vívmány.

Az OLED-ek szervesen kapcsolódnak a LED-technikához. igen vékony, milliméteres, szinte súlytalan fóliákról van szó, amelyek üveg- vagy műanyag-felületre kerülnek. Azokat a tintasugaras nyomtatáshoz hasonlóan egyszerű technológiával lehet a hordozórétegre feljuttatni, ezért olcsóbban gyárthatók. Felvihetjük azokat hajlékony hordozóra is, ezért lehetséges feltekerhető kijelzők gyártása, sőt: akár ruhába varrható kijelzőt is készíthetünk.

Kép: oled.org

Kép: oled.org

Mivel az OLED kijelzők közvetlenül bocsátják ki a fényt, nagyobb szögből láthatók, mint a folyadékkristályos technológiájúak, és energiahatékonyságuk igen magasfokú.

Míg az LCD-kijelzők a háttérvilágítást szűrik, addig az OLED-ek a közvetlen fénykibocsátás miatt alig használnak áramot a fekete vagy sötét képpontokhoz, nem vetnek árnyékot, és alig adnak le meleget.

Amoled képernyő a Note8-on
A Samsung augusztus 23-án New Yorkban mutatja be legújabb csúcstelefonját, a Note 8-ast, amely minden korábbinál drágább lesz, 999 euróba kerül. A szaksajtóban kiszivárgott (vagy kiszivárogtatott…) adatok szerint az első újdonság, hogy az okostelefon 6,3 collos képernyőjével valamivel hosszabb és vastagabb is lesz elődjénél, a Galaxy S8-nál.

Az LG 2014-ben hozta ki első OLED-paneljeit, s már tavaly jelezte, hogy 2017-ben megkezdi az új világítóelemek sorozatgyártását, hogy azokat alacsonyabb áron hozhassa forgalomba. A konszern kezdetben luxusüzletek, szállodák funkcionális és díszítő világítására összpontosított, s már évek óta ír ki pályázatot OLED dizájnokra. Az idei versenyre elsősorban hajlítható modelleket várnak. A dél-koreai cég, amely eddig a tv-k OLED-képernyőinek egyetlen szállítója, jelenleg 10 modelljét kínálja a tervezőknek, különböző színhőmérséklettel – ezek közül három modell hajlítható.

Az ebben a technológiában élen járó LG eddig csak építészeknek, tervezőknek bocsátotta rendelkezésére hajlékony OLED-paneljeit, az új típusú világítótestek kereskedelmi forgalomba hozatalával a jövő év nyarán lehet számolni.

Neue Zürcher Zeitung

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek