Szél viszi a holland vonatokat

2017. január 20. péntek - 19:10 / klímablog
  •    

2017. január elsejétől teljes egészében megújuló - egészen pontosan szél- energiával mennek a Holland állami tömegközlekedés vasútjai. A vállalat vezetője mindezt egy szélmalmon forogva jelentette be. Hát, így is lehet...

Miközben Magyarországon éppen ellehetetlenítik a szélerőművek fejlesztését, hiszen a szigorúbb szabályok miatt gyakorlatilag egyetlen egy sem épülhet, máshol egészen mást fúj a passzát. Hollandiában 2017. január elsejétől kezdve teljes egészében szélenergiával fedezik azt, ami a vonatok közlekedéséhez szükséges. Az eredeti terv szerint még egy év lett volna az átállásra, de a holland szervezetek hatékonyságának köszönhetően a tervezett 2018-as átállásnál egy egész évvel előbb sikerült a bravúr. Ez itt a második dolog egy bekezdésen belül, ami miatt leesik az állunk.

A harmadik pedig maga a bejelentés módja: az állami vállalat vezetője ugyanis egy szélmalom egyik lapátjára felkötözve, körbeforogva számolt be a közvéleménynek az örvendetes hírről.

Hollandiában körülbelül 2200 szélmalom üzemel jelenleg, amelyek annyi energiát képesek termelni, ami 2,4 millió háztartás ellátásához elegendő. A vonatok nagyjából 1,2 milliárd kWh energiát használnak el egy év alatt, ami nagyjából az ország legnagyobb városa, Amszterdam minden lakójának fogyasztásával egyenlő.

Más nemzetek is látják a szélenergiában rejlő előnyöket. A Futurism.com gyűjtése szerint augusztusban Skócia számolt be arról, hogy szélerőműveik az ország teljes energiaszükségletének 106%-át voltak képesek kitermelni, 2020-ra pedig az ország teljes karbonsemlegessége a cél. Az Egyesült Államok is nagy léptekkel halad ezen a területen (igaz, itt kérdéses, hogy mit tesz majd az új elnök, Donald Trump). Minden esetre 48.000 szélturbina már ott is működik, amelyek összesen 73993 megawatt energiát képesek előállítani. Bár hatalmas országról van szó, szakértők szerint a technológia fejlődése olyan gyors, hogy akár az USA, vagy ahhoz hasonló méretű országok is működhetnek teljes egészében megújuló energiával 2050-re.