Leáll a nagy óceáni műanyagszemét-eltakarítási akció

2019. január 08. kedd - 19:01 / Kriston László
  •    

Ideiglenes szárazföldre vontatják Ocean Cleanup projekt szemétösszeterelő gátját, mert nem marad meg az U alakú szerkezet közötti térben a műanyag. A konstrukciót egy 24 éves holland fiatalember, Boyan Slat találta ki és építette meg. A projekt sorsa bizonytalan, egyelőre az okokat és a lehetséges módosítási módokat vizsgálják.

A számítógépes modellezés sem lát előre mindent. A szoftver eredetileg nem jelezte a valószínűségét, hogy gikszer adódhatna a 610 méteres eszközzel, mely összetereli a szemetet.

2018 szeptemberében San Franciscóból a Csendes-óceán közepére vontatták azt a konstrukciót, mely elkezdi kiszedni a mikroplasztikot a Nagy Csendes-óceáni Szemétszigetből. (Igen, ez afféle helységnévnek számít már.)

Fotó: Ocean Cleanup

Fotó: Ocean Cleanup

Boyan Slat még kamaszként találta ki a módszert és hozzá az eszközt, majd egy holland nonstop alapítvány égisze alatt szerezte meg a megvalósításához szükséges pénzt.

Októberben üzemelték be az eszközt, de alig két hónappal később már nyilvánvalóvá váltak a problémák. Az U alakú gát lényege, hogy a szél és a víz által beáramló műanyagot közrefogja. A baj az, hogy az eszköz nem mozog elég gyorsan ahhoz, hogy meg is tartsa a műanyagot.

Boyan Slat (Fotó: Wikipedia/DWDD)

Boyan Slat
Fotó: Wikipedia/DWDD

Műanyag a bálnák és cetek gyomrában
Civilizációnk műanyagszennyezése soha nem látott méreteket ölt még a tíz évvel ezelőtti szemeteléshez képest is.
Nemrég Indonézia partjainál sodródott a partra egy döglött ámbraecet, melynek gyomrában közel 6 kilónyi műanyagot találtak, többek között 115 műanyag poharat, 25 műanyag szatyrot és két pár műanyag papucsot.

Slat és munkatársai úgy okoskodtak, hogy 60-70 méterre szélesebbre kellene nyitni az U alakú szerkezetet, hogy könnyebben beáramoljon a szemét.

Az is felmerült magyarázatként, hogy talán az konstrukció két végénél olyan vibráció keletkezik, ami eltolja magától a vízen hömpölygő műanyagokat, amikor azok a szájához érkeznek.

Felmerült lehetséges módosításként, hogy valamiféle motort szerelnének az eszközbe, hogy az gyorsabban mozogjon, és így ne szökjenek el a plasztikdarabok. Ettől azonban megugrana az eszköz működtetésének költsége. Slat szerint „az egész dizájn eleganciája abban rejlett, hogy nem kellett hozzá aktív meghajtás”, miután kivontatták a kiszemelt helyre.

2019 január 2-án végül a holland projekt szóvivője bejelentette, hogy egy 18 méteres rész levált a szerkezetből, ezért átalakítás és szerelés céljából az egészet a partra vontatják, amint az időjárás engedi.

Az Ocean Cleanup lenne az első nagyszabású szeméttisztító akció: 1800 milliárd darab műanyag kiemelése az óceánból nem kis meló. Évente 320 millió tonna műanyagot gyártunk a világban. Ebből Slat reményei szerint 50 tonnát tud begyűjteni az általa tervezett eszköz.

Fotó: Ocean Cleanup

Fotó: Ocean Cleanup

Szakemberek kivetítése szerint olyan mértékben nő plasztiktermelésünk és -szemetelésünk, hogy 2050-re a tengerekben úszkáló műanyag súlya meghaladja a halállományét.

(Forrás: Fast Company, earthsky.org, The Ocean Cleanup, Business Insider)

Szemétsziget: Franciaország területének háromszorosa

2009-ben Oprah Winfrey mutatta be a világ közvéleményének a Csendes-óceáni szemétszigetet, mely az áramlatok által összeterelt mikroplasztik-tömege az emberi civilizációnak. Ekkor tudatosult az emberekben, hogy a műanyagszemetelés hatalmas probléma.

Évekig úgy emlegették ezt a halmot, mint ami Franciaország területével megegyező nagyságú.

A 2018-as cikkek azonban már arról tudósítottak, hogy már Franciaország vagy Spanyolország területének háromszorosát(!) teszi ki a szemétsziget.

A sziget 2000 kilométerre található Kalifornia partjaitól.