Itt van a karbonárral igazított tőzsdeindex

2018. augusztus 08. szerda - 20:00 / Kriston László
  •    

A S&P Dow Jones olyan indexeket indít, melyek a 2030-ra prognosztizált karbonárfolyamot bekalkulálják a cégek teljesítményébe, s ezzel együtt a várható árfolyamába is. A légszennyezés megfizettetésével mint költségtétellel terhelve máshogy fog kinézni sok-sok multi piaci kapitalizációja.

A divesztíciós mozgalom után – mely a fosszilis cégek részvényeinek eladása mellett kampányol – végre más vonalon is megjelenik a hosszú távú (zöld) esélylatolgatás a tőzsdék világában, legalábbis a befektetői szemszögből. A világ legnagyobb tőzsdei indexszolgáltatója, a Standard & Poor’s (S&P) olyan indexeket „gyárt”, amelyek a 2030-ra várható karbonárfolyamhoz igazítják a cégek teljesítményét. Vagyis a befektető megtudhatja, mekkora lesz a piaci kapitalizációja azoknak a vállalatoknak, melyekre

7 megatrend, ami megállíthatja a globális felmelegedést
2020-től csökkennie kellene az éves globális emissziónak, különben felköthetjük a gatyánkat. De még mindig nő a légszennyezésünk. Még sincs veszve minden.

jelentős karbonkvóta-vásárlási vagy karbonadó-fizetési kötelezettség hárul, mert nagybani légszennyezők.

Az új index azért is üdvözlendő lépés, mert még mindig opcionális ennek a költségtételnek a figyelembevétele az üzleti szektorban. Miért? Mert sok iparágra még nincs kiterjesztve (de az ágazatok köre folyamatosan bővül), valamint az emissziókereskedelmi rendszerben túl sok ingyen kvótát osztanak szét az egyes kormányok. A következő évtizedben már nagyobb költségtétellel kell számolniuk a vállalatoknak.

A jövőben költséget is jelenthet

Az S&P 12 új indexet indít, mindegyik a 2030-as karbonárfolyamhoz igazítja a vállalatok piaci kapitalizációját. (A piaci kapitalizáció a részvények száma megszorozva a részvény dollárárfolyamával. Ez adja a cég sok milliárd dolláros értékét. Az Apple éppen a minap lépte át az 1000 milliárdos cégértéket, ami rekord a gazdaságtörténetben.) A 12 új index az S&P 500 mezőnyét, a közepes és a kis piaci kapitalizációjú cégeket is figyeli, de külön index lesz Európa 350 cégéről, Dél-Afrika vállalatairól, a feljövőben lévő piacok, Észak-Amerika, Európa, Délkelet-Ázsia nagy és közepes értékű vállalatairól, valamint egy globális 1200-as összesítést is elindít az Standard & Poor’s.

Légszennyezés. Emisszió. Füstölő gyárkémény. Erőmű

Kép: freeimages.com

Az angliai Carbon Disclosure Project összesítése szerint 2013 óta megnyolcszorozódott azon vállalatok száma, melyek belső kalkulációikban, üzleti terveikben már számolnak a karbonárfolyammal, mint jövőbeli költséggel. Az S&P új indexei gyakorlatilag ezt a gondolkodást szemléltetik, illetve teszik érthetővé a részvényeket megvásárló befektetők számára: így fog teljesíteni a cég, ha a légszennyezésért is fizetnie kell majd.

A S&P új, légszennyezés-tudatos és negatív externáliát beárazó indexeihez a Trucost Céges Karbonárazó Eszköze (CCPT) szolgáltatja az adatokat arról, hogy jelenleg mely piaci szerepelők fizetnek most és mennyit, s a jövőben mely cégekre terjed majd ki ez a kör, illetve várhatóan hogyan alakul majd a karbonárfolyam, azaz az üvegházgáz-kibocsátás tonnánkénti ára.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.