A város tetejéről követeltek tiszta levegőt

2019. február 26. kedd - 19:07 / piacesprofit.hu
  •    

Ma reggel Greenpeace-aktivisták a budapesti Szabadság-szoborra kifeszített hatalmas felirattal követeltek „Tiszta levegőt!” Békés és látványos akciójukkal azt üzenték: tarthatatlan, hogy Magyarországon közel 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt évente.

Az autókból, buszokból és a helytelen fűtésből származó káros anyagok nemcsak légúti megbetegedéseket, hanem trombózist, agyvérzést, szívrohamot és tüdőrákot is okozhatnak. A gyerekek, az idősek és a várandós nők a leginkább veszélyeztetettek, de a szennyezett levegő mindannyiunknak árt. Itt az idő, hogy együtt álljunk ki az egészségünkért! – üzenték az aktivisták a város tetejéről. 

Kép: Greenpeace Magyarország

Kép: Greenpeace Magyarország

A forgalmas nagyvárosokban a szennyező közlekedés – főként régi dízeljárművek – korlátozásával lehet leggyorsabban hatékonyan fellépni a légszennyezettség ellen. Mivel a légszennyezettség a közel két milliós fővárosban érinti a magyar lakosságot a legnagyobb arányban, ezért a Greenpeace Magyarország petícióban kéri a főváros döntéshozóit: sürgősen határozzanak meg céldátumot és dolgozzanak ki ütemtervet a dízelautók és más szennyező járművek kitiltására, a dízelüzemű BKV-buszok mielőbbi kiváltására, valamint támogassák a fenntartható közlekedési módok mihamarabbi elterjedését.

Ez a budapesti lakosság akaratával is egybevág. A Greenpeace Magyarország felkérésére végzett közelmúltbeli reprezentatív

Már hazánkban is sokan halnak meg a globális felmelegedés miatt
A klímaválság nem jövő idejű dolog. A katasztrófa már elkezdődött, véli Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, csak ezzel a közvélemény még nem egészen van tisztában.

közvélemény-kutatásból kiderült: a budapestiek túlnyomó többsége a légszennyezettséget tartja a legnagyobb környezetvédelmi problémának, és a tiszta levegő érdekében 67 százalékuk kitiltaná a régi, szenyező dízeleket a fővárosból. Ezeket a járműveket egyébként már számos európai országból kitiltották. 

A szervezet bízik abban, hogy a fővárosi vezetés példával tud elöljárni más települések számára, és egyúttal bátorít arra minden településvezetőt, hogy lakosságuk védelme érdekében tegyenek helyben hatékony lépéseket a közlekedésből és fűtésből származó légszennyezettség csökkentése érdekében.