A globális GDP negyedét nyújthatná a zöld gazdaság

2018. július 31. kedd - 19:00 / Kriston László
  •    

Ha sikerülne karbonmentes, azaz zérókibocsátású pályára állítani a világgazdaságot a következő 35 évben, akkor 2050-re 19 000 milliárd dollárnyi értéket szerezhetnénk a zöld gazdaságból.

2016-ban a globális GDP 75 485 milliárd dollár volt. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) és a párizsi Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a német kormány megbízásából készített közös jelentésében azt állítja, hogy 19 000 milliárd dollárnyi értékteremtés jönne létre, ha a kormányoknak és a nemzetgazdaságoknak sikerülne a párizsi klímaegyezmény vállalásait betartaniuk és hathatósan csökkenteni a légszennyezésüket.

Ezt a 19 000 dollárnyi értéket elsősorban a megújuló energiákba való befektetéssel és az energiahatékony megoldások elterjesztésével tudnák realizálni az egyes országok. E két környezetkímélő módszer éves szinten 0.8 százalékkal növelné a GDP-t 2050-re. A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy a jelenlegi befektetési volument a megújulók terén nem elegendő ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezmény céljainak megfelelő mértékben folytatódjon a gazdaság dekarbonizációja, vagyis leválása a fosszilis energiahordozók használatáról.

Összekeveredtek az évszakok: egy hónap és már kész az újbor
Ahogyan minden évben, idén is a Csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és egész Európában a szüret, hiszen ez a legkorábbi szőlőfajta az északi féltekén. Ráadásul a mostani szüret kb. 2 héttel korábbra tevődött, mint ahogy ezt más években megszoktuk.

Évente 2,6 százalékkal kéne csökkenteni a kibocsátást

Messze vagyunk azonban még ennek megvalósulásától:

  • 2050-re 85 százalékkal kellene csökkenteni a világgazdaság “karbonintenzitását”. Ez azt jelenti, hogy évente 2,6 százalékkal, vagyis 0,6 gigatonnával kellene csökkenteni a szén-dioxidkibocsátást.
  • Tulajdonképpen meg kellene duplázni a megújuló energiákba és az egyéb alacsony karbontartalmú technológiákba irányuló tőkét.
  • A megújulók részesedése az elsődleges energiaforrások között 2015-ben 15 százalék volt, 2050-re ennek 65 százalékra kellene nőnie.
  • A Földben kellene hagyni 10 000 milliárd dollár értékű kőszén-, földgáz-, és kőolajkészletet.

A fosszilis erőforrások kiaknázatlanul hagyásából keletkező veszteségeket azonban ellensúlyozni és ellentételezni tudná a zöld gazdaságból eredő növekedés, ami hatmillió új munkahelyet is teremtene. Persze ezek csak becslések és a “legjobb szcenárió” bekövetkezésekor állhatnak elő.
Ehhez azonban a kormányoknak észbe kellene kapniuk és erős jogszabályi eszközökkel a zöldülés felé terelniük a piaci szereplőket. A Nemzetközi Energia Ügynökség évek óta hangoztatja, hogy a fosszilis energiahordozókra fordított állami ártámogatásokat le kellene építeni. Ezen túlmenően a szén-dioxidkibocsátás tonnánként árát fel kellene emelni olyan szintre, hogy ne érje meg többé légszennyező termelési folyamatokat végezni, az energiapiacot át kellene alakítani, s a megújuló térnyerését és az energiahatékonyságot forszírozó célszámokat kellene kitűzniük a kormányoknak.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.