Vidéken is belehúztak az építtetők

2018. június 15. péntek - 11:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Újabb lendületet vett az építőipar: áprilisban az ágazat termelése 14,2 százalékkal nőtt éves szinten, ami gyorsulást jelent a márciusi, mindössze 1,4 százalékos növekedéshez képest. Az év első négy hónapjában pedig 17,5 százalékkal növekedett a termelés. A lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél áprilisban 7, az év első négy hónapjában pedig 15,2 százalékos volt az emelkedés - áll az ingatlan.com elemzésében.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint várható volt, hogy idén tavasszal felpörög az építőipari termelés, mert az építőipari beruházási kedv továbbra is magas, az ágazat teljesítményének viszont csak a munkaerőhiány szab határt.

Kép: SXC

Kép: SXC

Az év első négy hónapjában több mint 1100 többlakásos társasházra adtak ki építési engedélyt a legfrissebb adatok szerint, ami éves összevetésben 11 százalékos növekedést és négyéves csúcsot jelent. Az érintett 1100 társasház-építési engedély több mint 850 ezer négyzetméterre szól, ami 7 százalékos növekedést jelent.

A növekedés a szakember szerint azzal magyarázható, hogy a beruházók igyekeznek minél előbb engedélyt szerezni és a kivitelezést gyorsan megvalósítani, hogy át tudják adni az új lakásokat 2019 végéig, mert a jelenlegi szabályok szerint addig van érvényben az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfakulcs. 

Jönnek a kész lakások is

A lakásépítési kedv emelkedése mellett az elmúlt években megkezdett beruházások keretében megépített új lakások sorra jelennek meg

Pörögnek a panellakások
Az idén tovább csökkent a panellakások forgási ideje, az új lakások átlagosan 66 nap alatt keltek el. A belvárosban a magas árak miatt lassabban kelnek el a panellakások.

a piacon. Az ingatlan.com adatai szerint idén március közepétől június közepéig országszerte 15 százalékkal nőtt az eladó új lakások száma éves összevetésben.

Míg Budapesten stagnált az eladó új lakások száma, a megyeszékhelyeken 43 százalékos, a vidéki nagyvárosokban 12 százalékos volt a növekedés.

Balogh László hozzátette, hogy idén és jövőre összesen legalább 30-35 ezer lakás készülhet el. Az még kérdés, hogy ezeknek az ára az átadásig hogyan alakul, egyrészt a kereslet erős, de a vásárlóerő korlátokat szabhat az áremelkedésnek. Ugyanakkor az építőipari kapacitás- és munkaerőhiány emeli a lakásárakat, ráadásul az építőanyagok is drágulnak.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.