Vasárnaptól kötelező a számlaadat-szolgáltatás

2018. június 29. péntek - 06:00 / piacesprofit.hu
  •    

Július 1-jétől valamennyi számlázóprogramnak rendelkeznie kell az adóhivatal által előírt számlaadat-szolgáltatás funkcióval, hiszen ettől a naptól online kötelező adatot szolgáltatni minden 100 ezer forint feletti áfatartalmú számláról a NAV-nak.

Vasárnap lép életbe az a szabály, amely szerint a 100 ezer forintot meghaladó áfát tartalmazó számlákról online kell adatot szolgáltatni az adóhivatalnak – ráadásul ehhez azonnal, azaz már a számla kiállításakor hozzá kell kezdeni.

Minden, amit az online számlázásról tudni kell
Már elindult a tesztüzem, és hamarosan élesben is elindul az online számlázás, amikor minden számlát azonnal be kell küldeni a NAV-nak, amelyik nem magánember nevére szól, és 100 ezer Ft-nál magasabb rajta az áfa. A Piac&Profit részletesen foglalkozott az új számlarendszerrel, az erről szóló cikkeink listáját itt találja.

Mivel a NAV folyamatosan tette közzé a felkészülést elősegítő információkat, a számlaadat-szolgáltatásra a legtöbb online számlázóprogram készen áll. Ezenkívül természetesen az is jól jön, ha online, bárhol, bármilyen eszközről elérhető, ha összekapcsolható a könyvelésre használt alkalmazásokkal, ahogyan az sem árt, ha képes a számlákat papír alapon és elektronikusan is kiállítani, továbbítani és tárolni.

Egy online számlázóprogram javára írható az is, ha letöltés nélkül, bárhol, bármilyen eszközön belépve használható, a júliustól életbe lépő változások fényében pedig kifejezetten előny, ha a számlázáshoz használt megoldás automatizmusokra épül – a legjobb persze az, ha teljesen magától, emberi beavatkozás nélkül teszi a dolgát. Ez különösen nagyobb volumenű rendeléseknél, például egy pörgős forgalmat lebonyolító webáruház esetében lehet hasznos, hiszen érzékelhetően leegyszerűsíti és megkönnyíti a házon belüli adminisztrációt.

„Noha a kötelező adattovábbítás a legtöbb megoldás integráns része, akad azonban olyan feladat, amelyet az adózónak magának kell elvégeznie” – figyelmeztet Katona Andrea, a T-Systems által forgalmazott online számlázóprogram, a Billzone.eutermékmenedzsere. Ezek egyike a regisztráció a NAV online számla oldalán, a másik pedig a regisztráció során megkapott adatok feltüntetése az online számlázóprogram cégadatokat tartalmazó felületén.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek