Új algoritmussal számolják a késedelmi kamatot

2018. augusztus 21. kedd - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

2019. évtől megváltozik a késedelmi kamat mértéke az adózás rendjét érintő változások következtében, a jövő év elejétől új algoritmus szerint kell számítani.

A késedelmi kamat összegének megállapítására új algoritmust vezetnek be 2019-től kezdődően. A kamat összege a jegybanki alapkamat kétszerese plusz öt százalékponttal növelve. Ennek okán kellett újrafogalmazni az önellenőrzési pótlék meghatározását, amely jelenleg a késedelmi pótlék feleként van meghatározva – hívta fel a figyelmet a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

A 2019. évi módosítás következtében a jegybanki alappal azonos összegben állapítják meg az önellenőrzési pótlékot. A módosításra azért volt szükség, mivel a késedelmi kamat mértékét átfogalmazzák, így ahhoz nem lehetett rögzíteni/viszonyítani az önellenőrzési pótlékot, ha a mértékét meg kívánta tartani a kormányzat.

Itt olvashat a nyár közepi adótörvény módosításokról!

Amennyiben ugyanaz a bevallás többször önellenőrzésre kerül, úgy az önellenőrzési pótlék a jegybanki alapkamattal számított pótlék másfélszerese a második önellenőrzéstől kezdődően.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek