Túl sok az adat, túl kevés a szakember

2019. május 15. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Az ön cégét érte kibertámadás tavaly? Ha nem, akkor a szerencsés 22 százalékba tartozik. A nagyvállalatok egyre több fenyegetéssel szembesülnek, a védekezést pedig hátráltatja a szakemberhiány és az óriási mennyiségű, elemzésre váró adat.

A Micro Focus tanulmánya szerint a cégek 78 százaléka legalább egy kibertámadásnak áldozatul esett az elmúlt év során, és 9,4 százalék volt azon szervezetek aránya, ahol a támadók egy éven belül tíznél is több alkalommal jártak sikerrel. A megkérdezettek közel kétharmada valószínűnek tartja, hogy vállalata idén is a kiberbűnözők célkeresztjébe kerül. A védekezést pedig számos különféle tényező nehezíti az informatikai döntéshozók szerint.

Kép: Micro Focus

Kép: Micro Focus

Túl sok adat…

A kutatás szerint a vállalatok számára az okozza a legnagyobb problémát a védekezésben, hogy rengeteg, a biztonsághoz kapcsolódó adatot kell elemezniük. Ezért nem tudják, mely eseményre kell valóban figyelniük, és túl sok erőforrást fordítanak az információk analizálására ahelyett, hogy a valóban súlyos támadási kísérletek elhárításával foglalkoznának.

A Micro Focus szakértői szerint hatékony segítséget nyújthatnak az olyan intelligens eszközök, amelyek nem csupán észlelik a fenyegetéseket, de elemzik és rangsorolják is azokat, és csak a valóban fontos incidensekről küldenek riasztást a szakembereknek.

Szintén egyszerűsíti az IT-biztonsági csapat feladatait, ha a szoftverek az egyes eseményeket és tevékenységeket a megfelelő kontextusban tudják elemezni.

Azt is képesek észlelni és jelezni, ha például egy alkalmazott olyan bizalmas fájlokat és adatokat nyit meg, amelyekre a személyazonossága, illetve munkaköre alapján nem lenne szüksége.

túl kevés szakember…

A CyberEdge kutatása szerint a nagyvállalatok számára az jelenti a második

Kibertámadásnál érdemes a saját házunk táján körülnézni
A nyilvános felhőinfrastruktúrában bekövetkező incidensek sokkal nagyobb valószínűséggel történnek az ügyfelek alkalmazottai miatt, mint a felhőszolgáltatók cselekedetei következtében, derül ki egy jelentésből.

legjelentősebb akadályt a kibervédelemben, hogy nem rendelkeznek elég szakképzett munkaerővel. Nehezen találnak megfelelő tudással és tapasztalattal bíró IT-biztonsági szakértőket, mérnököket, elemzőket, operátorokat és auditorokat, illetve az alkalmazásbiztonsági tesztelők is hiányszakmának számítanak.

Az automatizált megoldások precíz analitikai képességeinek köszönhetően kevesebb szakember is képes ellátni a szükséges feladatokat, hiszen nem kell túl sok erőforrást szentelni az adatok elemzésére. 

További hasznos megoldás lehet a szakemberhiány enyhítésére a külső szakértők bevonása. Többek között ezért hozott létre tavaly a Micro Focus egy vállalatbiztonsági kompetenciaközpontot Budapesten, így felkészült szakembergárdával tudja támogatni a szervezeteket a védelmi rendszerek kiépítésében és működtetésében.

még kevesebb tudás

A kutatás adatai szerint a szakemberhiányhoz hasonlóan

nagy problémát okoz a vállalatoknál, hogy az alkalmazottak nem elég tudatosak a biztonság terén.

A szervezetek természetesen csökkenthetik a kockázatokat a felhasználók, személyazonosságok, hozzáférések és eszközök felügyeletével, de egy sem képes pótolni az oktatásokat.

A Micro Focus szakértői azt tanácsolják a cégeknek, hogy szervezzenek rendszeres tréningeket az alkalmazottak számára, amelyeken bemutatják a kiberbűnözők leggyakoribb módszereit, különös tekintettel a vállalati felhasználókat célzó phishing támadásokra és zsarolóvírusokra.

Fontos ugyanis, hogy minden munkavállaló tisztában legyen azzal, mekkora károkat okozhat akár néhány gyanútlan kattintással is.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek