Terasz kilátással – imádni fogják a dolgozók

2018. június 18. hétfő - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

Ha nincs kert vagy udvar, alakítsunk ki egy teraszt! Sok irodában ez a füstölgők helye és persze akad olyan vezető is, aki lógásként értelmezi, ha a szabad levegőn álldogálnak a munkatársak. Ha megfogadjuk az Offiseven, munkakörnyezet-tanácsadó tippjeit, akkor egy hasznos, sokoldalú térrel bővülhet az iroda.

 

Egy terasz, szép kilátással remek közösségi tér lehet. Ahol kávézni, beszélgetni lehet, és szó szerint kiszellőztethetik a kollégák a fejüket. Ha emellett dönt a csapat, akkor érdemes előre tisztázni a szabályokat. Lehet ott dohányozni? Mennyi időt lehet kint tölteni? Akár alkothatunk közös teraszházirendet is.

Kép: Offiseven

Kép: Offiseven

Alkalmas lehet arra is, hogy a meetingek egy részét itt bonyolítsuk. Kifejezetten inspiráló lehet egy új környezet, a kilátás vagy épp a növények, amelyek körbeveszik a teraszt.

Akár alternatív munkaállomások is lehetnek itt. A telefon mobil, a PC már többségében laptop, ki mondta, hogy muszáj mindig ugyanannál az asztalnál ülni? Az Offiseven tavalyi felmérése azt mutatta, hogy a munkavállalók nagy része örülne annak, ha akár egy napon belül is, váltogathatná, milyen környezetben dolgozik. Nos a szabadtér erre alkalmas lehet. Hiszen a wifi lehetővé teszi, hogy ott is online legyen mindenki.

Ha a funkciót megtaláltuk, akkor jöhetnek a bútorok. Nem biztos, hogy a legdrágább outdoor garnitúra kell, de a legolcsóbb műanyagszékek sem jelentik a legjobb választást. 

Vonzerő a szabadság: munkát keresünk, nem állást
A mai szakemberek egyre jelentősebb része munkát akar, nem állást. A szabadúszók gazdasága (angolul „freelancers”, vagy „gig economy”) arra épül, hogy egyre többen választják szabad döntésként az alkalmazotti lét helyett a projektalapú munkavállalást hosszú távon, életformaként – írja a Budapest LAB.

Ha közösségi teret csinálunk a teraszból, akkor elég egy napernyő, de ha dolgozni szeretnénk, akkor az árnyékolást jól át kell gondolni, meg kell tervezni. A laptopok monitorjai ugyanis nem tudnak megküzdeni a nap erejével, és a csillogás megnehezíti, ellehetetleníti a munkát.

Ahogy már írtuk, a környezetváltozás, még ha csak annyi is, hogy más asztal, más kilátás és kiszabadulás a légkondi alól, inspirálóan hat. A jól használható pihenőszoba jobb csapatépítő lehet, mint bármilyen közös program.

És azt se feledjük, hogy a zöld, a növények is növelik a dolgozók hatékonyságát, jobb hangulatot teremtenek. A teraszra a lépcsőház nagyobb növényeit is kivihetjük, vehetünk egynyári virágokat, amelyek pompásan mutatnak nagy virágládákban, de dönthetünk úgy is, hogy műfűvel borítjuk a teraszt, ezt még locsolni sem kell.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.