Távmunka: kötetlenség vagy modern rabszolgaság?

2018. november 12. hétfő - 17:03 / piacesprofit.hu
  •    

Világszerte egyre többen dolgoznak internetes portálok révén. A digitális távmunkának sok az előnye, de arra is szükség van, hogy biztonságot nyújtsanak a bedolgozóknak.

A rész-munkaidős, az átmeneti munka mellett a „home-office”, az otthonról bedolgozás is egyre fontosabb része napjaink egyre rugalmasabb munkavilágának. Számítástechnikai szakemberek, szállítmányozók mellett többek között dizájnerek, jogászok, tervezők, vagy éppen az Uber munkatársai kapnak munkát digitális úton.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az Egyesült Államokban a becslések szerint a munkavállalóknak már 4 százaléka dolgozik olyan, nem állandó és általában rész-foglalkozást jelentő munkaviszonyban, ahol a nyújtott teljesítményért fizetik.

Amerikában és másutt is megosztja a kérdés a dolgozókat: vannak, akik üdvözlik, hogy a távmunka révén szabadon rendelkezhetnek idejükkel, maguk dönthetik el, mit csinálnak. Mások viszont

a rabszolgaság új formájának tartják, hiszen a távmunka általában nem jelent kötött munkaviszonyt, így nincsenek sem szociális szolgáltatások, sem fizetett szabadság.

Sokan azt panaszolják, hogy a globális kereslet a távmunka iránt lenyomja a jövedelmeket: egy

Üzleti titkok a lakásban
Nemcsak a munkahelyen, vagy az irodában, hanem otthon is érvényesíteni kell a cégre vagy partnereire vonatkozó információk biztonságát garantáló szabályokat és belső standardokat – hívta fel a figyelmet minőségbiztosítási szakértőnk, Kohl Zsuzsanna.

vietnami szoftverfejlesztő példáiul annak az összegnek a töredékéért hajlandó bedolgozni, amennyiért egy amerikai vagy egy svájci szakember. Ez általában ahhoz vezet, hogy a távmunkákat kihelyezik az alacsony bérszínvonalú országokba.

Ez viszont megfosztja a vállalatokat attól, hogy a legjobb, újító szellemű munkavállalók dolgozzanak nekik. Vannak esetek, amikor a cégek számára kifizetődőbb állandó munkaviszonyban alkalmazni a szakembereket, még akkor is, ha ez jelentős többlet-kiadás.

Ugyanakkor lehetségesek köztes megoldások is, amelyekre Franciaország szolgál példával: ott az internetes munkát kínálók rögzíthetik, hogy a béren kívül mit nyújtanak a bedolgozóknak például biztosításban, vagy továbbképzésben. Ez ösztönző lehet – ugyanakkor e többlet szolgáltatások ellenére sem jön létre a munkaadónak további terheket jelentő állandó munkaviszony.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)