Szép csendben változott a Google algoritmusa

2018. december 17. hétfő - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

2018-ban a Google hirdetési felülete nagy változáson ment keresztül. A reflektorfénybe az új kinézetű, ráncfelvarrott felület került, ami a szakmán belül is sokakat megosztott. Idén a Google véget vetett a türelmi időszaknak, és kötelezővé tette az új felület használatát – hívta fel a figyelmet a 7digits szakértője.

Az interfészt érintő változások mellett azonban a Google csöndben az algoritmuson is változtatott, ami sokkal kisebb figyelmet kapott. Ezek közül a legfajsúlyosabb változás a kulcsszóegyezési típusokat érintette, azon is belül a pontos egyezést.

A kulcsszóegyezési típusokról

A Google Ads felületén úgynevezett kulcsszóegyezési típusokkal tudjuk befolyásolni, hogy a hirdetésünk milyen felhasználói keresésre jelenjen meg és milyenre ne. A rendszer 4+1 egyezési típust kezel: általános egyezést, általánosegyezés-módosítót, kifejezésegyezést, pontos egyezést, illetve negatív egyezést.

Ha általános egyezést  használunk, akkor a hirdetésünk megjelenhet olyan keresésekre, ahol a kulcsszó ragozott formában szerepel, illetve ahol a kulcsszó előtt, illetve után szerepel egy szó. A legfontosabb tulajdonsága (és amiért nem szoktuk ajánlani a használatát), hogy megjelennek a hirdetéseink a kulcsszó Google által feltételezett szinonimáira is.

1

Az általánosegyezés módosítóval szűkítünk a megjelenéseken és a szinonimákat kivesszük a kalapból.

2

A kifejezésegyezés szintén szűkebb megjelenést biztosít – itt már a ragozott keresésekre se jelennek meg a hirdetéseink.

3

Pontos egyezéssel eddig csak azokra a keresésekre jelentek meg a hirdetéseink, amik pontosan egyeznek az általunk felhasznált kulcsszóval.

4

A negatív egyezés használatával úgy befolyásolhatjuk a megjelenéseket, hogy amennyiben az adott szó szerepel a keresési kifejezésben, akkor nem jelenik meg a hirdetésünk.

Változás

A fenti összegzésből tisztán látszik, hogy a legnagyobb kontrollt a pontos egyezés biztosította, hiszen a hirdetésünk pontosan a kulcsszóval egyező keresésre jelent meg: nincsenek ragok, a szavak sorrendje is azonos, és nincsenek kiegészítő szavak sem.

Nos, a Google algoritmusváltozásának köszönhetően ez a múlté. A hirdetésünk immáron úgynevezett közeli variánsokra is megjelenhet, ami a következőket foglalja magában:

A hirdetések megjelennek azokra a keresési kifejezésekre, ahol a szavak egyeznek a kulcsszóval viszont a sorrendjük nem:

5

A hirdetések megjelennek azokra a keresési kifejezésekre, ahol egy névelővel, illetve valamilyen raggal egészül ki a kulcsszó:

6

A hirdetések megjelennek azokra a keresési kifejezésekre, ahol a kulcsszó közeli szinonimáját adjuk meg:

7

Az algoritmusváltozás értelme

Mindenkiben jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Google miért a legkonkrétabb egyezési típushoz nyúlt hozzá. A pontos típust nagy magabiztossággal használták a hirdetők, és az, akár kis költségkerettel is biztonságos megjelenést tett lehetővé. Vajon miért éri meg a gigavállalatnak, hogy rontja a hirdetésmegjelenések minőségét??

Egymillió új IT-szakembert képezne ki a Google
Jacquelline Fuller, a Google alelnöke és a Google.org elnöke a Piac&Profitnak elmondta, a szervezet fő fókusza az, hogy olyanokat is elérjenek az oktatási programjaikkal, akik egyébként nem igazán férnének hozzá az informatikai tudáshoz, elsősorban a hátrányos helyzetű csoportok tagjait.

A Google az elmúlt időben azt tapasztalta, hogy egyre többen használják a hirdetési felületét. A keresleti oldalon a túlzott jelenlét a verseny növekedésével járt, ami a kattintási költségek drasztikus növekedését jelentette. Ez akár oda is vezethetett, hogy egy-egy vállalkozásnak a kattintásokért akár 1500-2000 Ft-os árat kellett fizetnie. Az ilyen típusú verseny egyre több kis- és középvállalkozást zárt ki, mert egyszerűen nem érte meg nekik ilyen kattintási árak mellett hirdetni. Ennek hatására a tőkeerős cégek elkezdték dominálni a piacot..

A helyzetet a Google időben észrevette és azonnal változtatott ott, ahol könnyedén befolyásolni tudja a versenyt: hozzányúlt az “inventory”-hoz. A pontos egyezés változtatásával nő a hirdetések megjelenítési lehetőségeinek a száma, így a verseny nem egy kulcsszóra koncentrálódik, hanem annak közeli változataira is. Tehát az előző példánál maradva a hajbeültetés kulcsszó akár hajátültetésre is megjelenhet, így a verseny, ha nem is drasztikusan, de mérséklődik.

Az algoritmus változásának hatására a hirdetőknek keresési kifejezések folyamatos monitorozásával ajánlott a hirdetési megjelenéseket felügyelni. Ellenőrizhetjük, hogy a hirdetésünk melyik keresési kifejezés hatására jelent meg és mely kulcsszó melyik szabálya aktiválta:

Névtelen

Ha olyan keresési kifejezésekre jelennek meg a hirdetéseink, ami a vállalkozás számára nem hasznos még mindig ott a lehetőség, hogy kizárjuk az adott kulcsszót, így a hirdetési megjelenéseket kontrollálni tudjuk.

Arról lehet vitatkozni, hogy mennyire szimpatikus lépés a Google-től a hirdetési megjelenések minőségén rontani – egy biztos, a pontos egyezés már nem úgy funkcionál, ahogy régen, így minél hamarabb alkalmazkodni kell a változáshoz a hirdetési stratégiánk újragondolásával.

Szerző:

Udvarhelyi Ádám

senior PPC specialista

7Digits

Hat nyerő hashtag-tipp kisvállalkozásoknak
Valljuk be, eligazodni a social media dzsungelében nem is olyan könnyű, mint az elsőre tűnik, ha nekiállunk létrehozni a cégünk Instagram-, Facebook-, netán Twitter-tartalom-stratégiáját. A megfelelő hashtag-használat önmagában külön tudomány, és számos íratlan szabálynak kell megfelelni ahhoz, hogy megtaláljanak minket rajtuk keresztül. Farkas Zsolt hat olyan hashtag-tippet ad, melyekkel hatékonyabbá teheted a tartalmaid menedzselését.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek