Reggeli egyperces: fontos kérdés az áfás számla kiállításáról

2018. szeptember 21. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Amennyiben olyan partnernek állítunk ki számlát, aki nem jogosult az ÁFA visszaigénylésére, akkor is kötelező számunkra az online adatszolgáltatás a NAV felé?

Attól függetlenül, hogy a partner levonhatja az ÁFÁ-t vagy sem, nekünk kiállítóknak ugyanúgy kötelező az online adatszolgáltatás a NAV felé a 100.000 Ft-ot elérő vagy meghaladó ÁFA tartalmú számlákról – írják az Írisz Office adóelemzői.

Amennyiben a partnerre speciális szabályok vonatkoznak az ÁFA törvény tekintetében, például alanyi adómentes adóalany, illetve mezőgazdasági kompenzációs felárra jogosult mezőgazdasági gazdálkodó, az nem befolyásolja az adatszolgáltatási kötelezettségünket.

Magánszemély vevő esetében viszont nincs adatszolgáltatási kötelezettségünk.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.