Ráfaraghat, ha elmulasztja a manipulált szoftver cseréjét

2018. november 30. péntek - 18:08 / piacesprofit.hu
  •    

A bajorországi hatóságok kötelezhetik manipulált dízel-motorokkal közlekedő autók tulajdonosait a motor-szoftverek módosítására, mondta ki a bíróság.

A Volkswagen-konszern EA 198-es számú, négyhengeres dízel motorjairól van szó, amelyet a VW márkáinak több típusába építettek be.vw-

Az emlékezetes dízel-botrányban derült ki, hogy ezeknek a motoroknak a szoftverét is gyárilag úgy állították be, hogy bizonyos sebességnél kikapcsolja a káros anyagok szűrését, így a motorok az engedélyezett mértékű légszennyezés többszörösét bocsátják a környezetbe.

A bajor hatóságok kötelezték a gyártót a szoftverek módosítására, ám nem kevés autótulajdonos nem volt hajlandó szervizbe vinni a kocsiját, mondván: az átalakítás árthat járművének.

Dízelbotrány: visszajárhat az autó ára?
Egy roppant érdekes ítélet született az osztrák bíróságon: egy 2012-ben vásárolt autó árát vissza kell fizetnie a kereskedőknek – kamatostul, – a Volkswagen által használt kibocsátását meghamisító szoftver miatt. A döntés nem az első, de az indoklás annál fontosabb.

A bajor közlekedésfelügyelet azonban úgy döntött, hogy ezek a járművek, mivel nem felelnek meg a hatósági előírásoknak, nem vehetnek részt a forgalomban. Az autósok által indított perben a bíróság ellenük ítélt. A kocsitulajdonosok fellebbeztek – az eljárás befejeztéig mindenesetre tovább használhatják autójukat.

(Forrás: Der Spiegel)