Pénzt érhet egy jó családi sikersztori

2018. szeptember 11. kedd - 15:50 / piacesprofit.hu
  •    

Az előttünk álló években a családi vállalatok legégetőbb kihívása a generációváltás lehet, ami közvetlen hatással lesz a gazdaságra. A jó példák felkarolására és elismerésére a K&H idén is meghirdeti a "Családi vállalatok kiválósági díjat", amely a családi cégek hosszú távú fenntartható működését, valamint társadalmi felelősségvállalását is értékeli.

 

A vezetői szék átadása a hazai cégek többségénél a következő 5-10 évben válik időszerűvé, de kisebb részénél már jelenleg is folyamatban van. „Vállalati üzletágunkban közel minden negyedik cégnél 10 éven belül várható generációváltás, amely sokkal összetettebb annál, mint hogy átadjuk a feladatokat a gyermekeknek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A folyamat több éven át tart, hiszen alapos előkészülést igényel az előd és az utód részéről egyaránt, amelynek része lehet a megfelelő iskolai végzettség és szakmai gyakorlat megszerzése, a betanítás vagy a jogok és kötelezettségek írásba foglalása. A jogkörök átadásával pedig még korántsem ér véget a művelet.

Ezt követően pár hónapig vagy akár az első egy évben érdemes egyfajta biztonsági övként ott maradnia az alapítónak a cég életében és segíteni az utódot a tervezésben, szervezésben” – mondta el Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

András vagyok és cégfüggő: testközelben a generációváltás
Egyedülálló sorozatot indítunk, amelyben havi rendszerességgel követjük végig egy magyarországi családi vállalkozás vezetőváltását. Sok magyar cégvezető előtt áll most hasonló kihívás, az első részben arra keressük a választ, mi motiválja a tulajdonosokat arra, hogy fiatalabbaknak adják át az irányítást.

A generációváltás tehát nemcsak igen égető probléma, de emellett számos területet érint, ahol támogatásra, útmutatásra lehet szüksége a családi vállalatoknak, amelyek fontos szegmensét képezik a hazai cégvilágnak. „Magyarországon a vállalatok mintegy 70%-a családi tulajdonú vállalat, a bruttó hazai termék több mint felét ők állítják elő, valamint a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet, így a generációváltás nálunk különösen látványos és meghatározó lehet a cégek és a gazdaság szempontjából egyaránt.

Kiemelt figyelmet fordítunk ezért a szektorra, és idén is meghirdetjük a K&H családi vállalatok kiválósági díjat a példamutató üzleti gyakorlattal bíró családi cégek elismerésére. Hisszük, hogy az eddig díjazott vállalatok sikertörténeteivel hozzájárulhatunk a szektor további fejlődéséhez” – mondta el a szakember.

További információk, pályázati kiírás és nevezési lap: https://www.kh.hu/kivalosagi-dij

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.