Nagyot szakított egy cég a négynapos munkahéttel

2018. július 21. szombat - 16:00 / piacesprofit.hu
  •    

Egy új-zélandi cég, a Perpetual Guardian kísérleti jelleggel bevezette a négynapos munkahetet. A tulajdonos szerint átütő siker lett a rövidebb munkahét, lehet, hogy állandó jelleggel bevezetik.

A végrendeletekkel és ingatlantulajdonokkal foglalkozó Perpetual Guardian 240 alkalmazottja két hónapon keresztül dolgozott teljes műszakokban, de csak heti négy napot, a munkájukért továbbra is a korábbi, öt napra járó fizetést kapták. A próbaidőszak alatt az Aucklandi Egyetem kutatócsoportja is vizsgálta, milyen hatással van a rövidebb munkaidő a dolgozókra, míg a vállalkozás az emberek termelékenységét figyelte.

5 tipp a munka–magánélet egyensúly megteremtéséhez
A Perfekt Zrt. szakértője szerint ezeket a tippeket érdemes megfogadni az ideális work-life balance megtalálásához.

A kutatók és a cég is úgy találta, a kísérlet alatt csökkent a dolgozók stressz-szintje, nőtt viszont a termelékenységük. A Perpetual Guardian alkalmazottjai azt mondták, az időszak alatt könnyebben tudták összeegyeztetni magánéletüket a munkával, és jobban tudtak koncentrálni a feladataikra. A kísérlet előtt végzett felmérésben a dolgozók 54 százaléka állította csak, hogy össze tudja egyeztetni a munkáját a magánéletével, annak végén viszont már 78 százalék válaszolt így.

A kutatócsoport szerint a magánélet és a munka egyensúlya az egyik kulcsa a kísérlet sikerének: amellett, hogy kevesebb stresszt szenvednek el a munkavállalók a munkaidejük alatt kevesebbet foglalkoztak magánéletükkel. Az egyik alkalmazott például feleségével együtt épp lakást keresett, az ezzel kapcsolatos emailekre munkaidőben is válaszolt, a háromnapos hétvégék alatt viszont volt elég ideje elrendezni ezeket a feladatokat is. Helen Delaney, az egyetemi kutatócsapat egyik tagja a Guardiannak elmondta, az időszak alatt a dolgozók kreativitása is fejlődött, több innovatív megoldást találtak ki a céges feladatok elvégzésére, ami tovább növelte a munkájuk hatékonyságát.

A cég alapítója, Andrew Barnes azt mondta, a kísérlet eredményét az igazgatóság elé tárják, és elképzelhető, hogy hosszú távon átváltanak a négynapos munkahétre.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek