Mostantól bárki kereshet pénzt toborzással

2018. szeptember 28. péntek - 09:00 / piacesprofit.hu
  •    

Azzal mindenki tisztában van, hogy a kapcsolatok aranyat érnek, de mostantól tényleg százezreket kereshetünk egy-egy tehetséges ismerősünkkel egy magyar startup, a Talentuno jóvoltából.

A Talentuno applikációja a héten robbant be a köztudatba, az ígéretes startup a HR-techforradalom hevében szép jobbegyenest vitt be a recruitment szakmának. A startup célul tűzte ki a szektor demokratizálását, sőt az eddig presztízsszakmaként számon tartott recruitment paradigmáját is megdönti, és most a tömegek kezébe adja a lehetőséget, hogy profitáljanak kapcsolataikból. A Talentuno Recruiters’ Nighton indult hódító útjára az új platform, ahol a keynote speaker Yvette Swagerman, a Netflix egykori HR-ese a legújabb HR-trendekre is reflektált.

Technológia-vezérelt HR-tippek a Netflix háza tájáról

A HR-t is átalakítja az ipar 4.0
Ahogy terjed az automatizáció, és uralkodóvá válnak a digitális folyamatok a cégen belül, a vezetőknek és a munkatársaknak is újra kell tanulniuk a vállalati kultúrát. Szűts Ildikóval, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnökével beszélgettünk a HR-szakma előtt álló újkori kihívásokról.

A HR tech forradalom dübörög, és bizony azok a recruiterek, akik nem képesek felvenni a fonalat, és nem élnek a technológia által kínált lehetőségekkel, könnyen kiszorulhatnak a piacról. Yvette szerint egy tehetséges recruiter nem csak sodródik az árral, hanem agilis, és megtanulja a maga hasznára fordítani a legújabb innovatív ötleteket. Swagermann a Netflixnél szerzett tapasztalatai alapján leginkább a nyitottságra és a tanulásra való fogékonyságban látja a kulcsot ahhoz, hogy valaki a jók közül a legjobbak közé kerülhessen.

A technofóbok régóta érezhetik, hogy rezeg a léc, azonban lehetséges, hogy végül nem az AI nyomja le a hagyományos HR-megoldásokat, hanem a tömeghez vándorol a hatalom. A megszokott HR-gyakorlatot lábbal tiporja Balázsik Péter és Kelliár Zsolt crowdsourcingon alapuló közös startupja, a Talentuno. Kelliár Zsolt így definiálja magát a terméket: „A Talentuno olyan platform, amivel pillanatok alatt feleslegessé tehetjük a hagyományos recruitment ügynökségek munkáját. Mostantól bárki kereshet pénzt a toborzással, ráadásul nagyon egyszerűen és akár tapasztalat nélkül. A lényeg, hogy a barátaidat, ismerőseidet ajánlod különböző pozíciókra, a Talentuno minden mást biztosít. Így egyszerűen profitálhatsz a saját kapcsolati hálódból. A személyes ajánlásoknak mindig is fontos szerepe volt a toborzásban, mi pedig mindenki számára elérhetővé tettük ezt egy web- és mobilapplikáción keresztül.”

AI helyett a crowdsourcingé lehet a jövő a recruitment iparágban

A Talentunóban az a legjobb, hogy használatához nincs szükség semmi másra, mint egy okostelefonra vagy laptopra és pár ismerősre, így tulajdonképpen bárki sikeres MatchMakerré avanzsálhat egy pár perc alatt. Talent MatchMakernek nevezi a Talentuno azokat a felhasználókat, akik a platformon keresztül pénzt keresnek jelöltek ajánlásával. Aki letölti az applikációt, csak pár kattintásra van a 100 ezer forint feletti jutalékoktól.

Kelliár Zsolt és Balázsik Péter szerint a platform létrehozásával visszahívhatják a munkaerőpiacról kiszorult rétegeket, például a kismamák, a diákok vagy éppen a mozgásukban korlátozottak is egyenlő esélyekkel indulhatnak.

A keddi Talentuno Recruiters’ Night helyszínéül szolgáló Európa hajó egyelőre a víz felszínén tartotta az utolsó szalmaszálba kapaszkodó recruitereket. Több száz HR-es szeme láttára küldte padlóra Kelliár Zsolt és Balázsik Péter az eddig megismert folyamatokat, sőt talán az egész iparágat. Vajon az Uber után a Talentuno lesz a következő startup, melynek jelenlétéből nem kér az ország?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek