Mit szólna, ha ezt kérdeznék az állásinterjún?

2019. január 18. péntek - 14:20 / piacesprofit.hu
  •    

Tetszenek-e magának szakállas férfiak? A sajátos kérdést egy német cégnél, állásra jelentkező felvételi beszélgetésén tették fel. De vannak még furcsábbak is.

Egy tanácsadó cég ezer munkavállalót kérdezett meg, akik az elmúlt 3 évben a legkülönbözőbb ágazatokban valahol felvételre jelentkeztek: mi volt a legfurcsább kérdés, amit a beszélgetésen kaptak? Volt, akitől a cipőméretét kérdezték, a másiktól azt, miért hordja kibontva a haját.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

De ez még semmi. Akadt, akinek arra kellett válaszolnia: elhagyná-e az élettársát a munkahelyi előmenetele érdekében? Bejönne-e lázasan dolgozni? Mi az, hogy gyilkosság? Lemondana-e igen jó állás érdekében a családalapításról, gyerekről? Hány napig szokott egy évben beteg lenni? Miért nincs férjnél? (Az illető 50 feletti volt.) Mennyire becsületes ön? Szüksége van erre a keresetre? Szexuálisan aktív-e most? Dobott-e már ki valamit az ablakon?…

Egy jó fotó már fél siker
Szakmai kapcsolatteremtő portálok, mint az amerikai Linkedin vagy a német Xing, nem kevés embernek szolgáltak már munkalehetőséggel. Még többnek is szolgálhattak volna, ha azok megfelelő fotót tettek volna fel a portálra.

Volt egyébként olyan felvételi kérdés, amelyből per lett. Egy nőtől megkérdezték, terhes-e, amire nemmel válaszolt. Miután munkába állt, kiderült, hogy bizony gyermeket vár – mire munkahelye, a megtévesztésre hivatkozva, elbocsátotta. A nő bírósághoz fordult, amely igazat adott neki: a testület álláspontja szerint a nő személyes adatát jogosan titkolta el.

(Forrás: Der Spiegel)