Mit nem ciki a dolgozóknak adni karácsonyra?

2016. november 29. kedd - 13:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A legtöbb cég ebben az időszakban megajándékozza partnereit, megköszönve ezzel az egész éves együttműködést. Valami apró figyelmességgel a munkatársait is meglepi, sőt, van, aki bónuszokkal, nagyobb jutalmakkal is kifejezi elégedettségét. Ám ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyenkor a közvetlen kollégák is szeretik valami kis aprósággal meglepni egymást. Összegyűjtöttünk néhány szabályt és ötletet, amit ha betartunk, nem lőhetünk mellé.

ajándékot adó kéz

Kép: Fotolia

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, biztosan felbukkan az emlékeinkben valami nagyon tipikus céges karácsonyi ajándék, amiből többet kaptunk, mint amire valójában szükségünk volt. Logózott bögre, toll, pendrive stb. Egy céges meglepetés a dolgozóknak jó ötlet, ám egy rossz választás itt is éppen annyira kínos, mint a nénikénktől kapott hordhatatlan kardigán. Fogadja meg ezzel kapcsolatban alábbi tanácsainkat, hogy ne nyúljon mellé!

Ne maradjon ki senki!

Az első és legfontosabb szabály, hogy gondosan állítsuk össze az ajándékozottak listáját, nehogy kimaradjon egy kolléga, mert az roppan kellemetlen, és örökre szóló harag lehet belőle. Éppen ezért jó, ha csupa apróságot, akár egyforma kis karácsonyi csokit, angyalkát, pici figyelmességet adunk mindenkinek. Így biztosan nem marad ki senki. Például egy nagy tálca sütemény vagy mézeskalács biztosan sikert arat.

A főnök is ember!

Még ha néha úgy is érezzük, hogy nem biztos. A karácsonyi ajándéklistánkról semmiképpen ne hagyjuk le. A szabályok azonban rá is érvényesek, csak valami apróság, és semmi személyeskedés. Ha jól ismerjük, lehet személyre szabott az ajándék, például ha gyűjti a különleges pendrive-okat, meglephetjük eggyel, de ne legyen ízléstelen darab.

Ne költsünk el 3 havi fizetést!

A következő aranyszabály a céges ajándékozással kapcsolatban, hogy ne költsünk vagyonokat. Egy céges ajándék mindig befektetés a jövőbe. Nem feltétlenül a drága a legjobb ajándék! A munkatárs a jól átgondolt, apró figyelmességet is értékelni fogja! Semmi szükség kirívó, hivalkodóan drága meglepetésekre, ez most nem arról szól, hogy ki mekkorát tud villantani. Az apró, ám kedves figyelmesség időszaka ez.

Ami az irodai karácsonyi ajándéklistán szerepelhet, és nem kínos:
  • vicces írószer
  • mókás post it
  • édesség, sütemény
  • öröknaptár
  • telefondokkoló
  • praktikus, különleges pendrive

További ötleteket találhat szakértőnk anyagában!

Ne legyen túl személyes!

Ne személyeskedjünk, még akkor se, ha alaposan ismerjük az illetőt. Főleg, ha nem plénum előtt, közösen bontjuk az ajándékokat, ne okozzunk kellemetlen perceket. Lehet, hogy a mellettünk ülő kolléga nem szeretné mindenkivel megosztani személyes hobbiját, stb. A vallási nézetekkel sem lehetünk tisztában, így ezen a terepen is csak óvatosan, de például nem szerencsés egy üveg ital, hiszen lehet, hogy a megajándékozott alkoholproblémákkal küzd.

Irodán kívül is lehet!

Előfordulhat, hogy pár kollégával barátságot kötöttünk, és szeretnénk meglepni egymást karácsonyra. Ha szűk körben ajándékozunk, ügyeljünk arra, hogy ezt irodán kívül tegyük, mert nincs annál kínosabb, amikor a körön kívüli munkatársakat feszélyezi ez a helyzet. Menjünk el egy hangulatos kávézóba, egy étterembe, szervezzünk inkább privát minibulit. (A céges karácsonyi buli is lehet roppant kellemetlen!)

Mennyi az annyi?

Alapbaki, hogy az ár az ajándékon marad. Bár mindenki esküszik, hogy ő erre nagyon figyel, a karácsony előtti hajrában ne kövessük el ezt az óriási hibát.

Végül egy aranyszabály, bármennyire is szeretnénk megszabadulni a tavaly kapott 25. boldog karácsonyt feliratú bögrénktől, ne tegyük! Semmiképpen ne ajándékozzuk tovább a korábbi években kapott meglepetést az irodában, mert ez nagyon nagy illetlenség.

7 alapvető gond a reklámajándékokkal
A reklámajándékok sikeressége nem azon a pillanaton múlik, amikor azokat átadják egy kiállításon vagy céges rendezvényen. Sokkal előbb eldől, hogy sikeres lesz-e. A helyesen megválasztott reklámajándék és az ajándékozás módja hosszú időre megalapozhatja egy cég sikerét és eredményességét, de visszaesését is!

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek