Mindig kell adatot szolgáltatni a KATA-sok felé teljesített kifizetésekről?

2019. március 28. csütörtök - 08:11 / piacesprofit.hu
  •    

Minden évben március 31-ig adatot kell szolgáltatni a vállalkozásoknak (ideértve az egyéni vállalkozókat is, kivéve, ha KATA szerint adóznak) az előző évben (aktuálisan a 2018-ban) KATA alany felé teljesített 1 millió Ft-ot meghaladó kifizetésről.

Az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell a KATA-alany partner nevét, címét, adószámát és a naptári évben juttatott azon összeget, ami a KATA-alany partnernél bevételnek minősül. Tehát például a nyújtott kölcsönről nem kell adatot szolgáltatni – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

A bejelentést az erre rendszeresített nyomtatványon kell megtenni, abban az esetben, ha az előző naptári évben történt a feltételeknek megfelelő kifizetés. (Ha nincs ilyen kifizetés, akkor nem kell adatot szolgáltatni.)

Az Írisz Office minden ügyfelénél megvizsgálja, hogy kötelezett-e adóbevallás benyújtására, és szükség esetén teljesíti az adatszolgáltatást a NAV felé.

KATA 2019: a legfontosabb tudnivalók és gyakran ismételt kérdések
Egyre népszerűbb a KATA vállalkozási forma, azonban még mindig sok félreértés kering ezzel kapcsolatban. Az Írísz Office adótervezőinek segítségével részletes válaszokat adunk a legfontosabb kérdésekre.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek