Mikor fizetünk áfát az utalványok esetében 2019-től?

2019. január 02. szerda - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

Komoly változások léptek életbe az utalványok utáni adózásban, ami okozhat némi fejtörést. Az Írísz Office adótervezőinek segítségével az ezzel kapcsolatos kérdések egyikére adtunk választ.

Az idén január elsejétől érvényes új adószabályok komoly változásokat hoztak az utalványok adózásában. Az Írísz Office adótervezői arra a kérdésre válaszoltak egy percben, hogy mikor lesz áfaköteles az utalvány?

2019- től az utalványokat két csoportba sorolja az áfatörvény:

Egycélú utalvány: ha kibocsátáskor ismert az utalvánnyal vásárolható termék/szolgáltatás teljesítési helye (itt az ország elegendő) és az áfakulcsa

Többcélú utalvány: minden, ami nem egycélú.

Ha egycélú utalványt értékesítünk, akkor 2019-től a kibocsátás, azaz az értékesítés időpontjában keletkezik számlakibocsátási és áfafizetési kötelezettségünk.

Ezzel ellentétben, ha többcélú utalványt értékesítünk, akkor a kibocsátáskor nem tudjuk még megállapítani az áfa összegét, ezért áfás számlát sem tudunk kiállítani, így áfafizetési kötelezettségünk sem keletkezik. Ebben az esetben áfafizetési kötelezettség csak az utalvány beváltásának időpontjában keletkezik a befogadónál.

Adótervezési szempontból nyilvánvalóan a többcélú utalvánnyal járunk jobban két okból is:

  • Az áfát csak utólag, a beváltás időpontjában kell megfizetnünk, tehát javul a cash-flow helyzetünk.
  • Ha az utalványt nem váltja be a vevő, akkor a teljes összeggel gazdagodunk, míg az egycélú utalvány esetében annak csak a nettó összegével.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Vigyázzon az utalványokkal, akár adóelkerülésért is elővehetik!
A januártól hatályos új áfaszabályok nem részletezik megfelelően az olyan helyzeteket, amikor egy termék árát részben készpénzzel, részben pedig utalvánnyal fizetik ki a beváltóhelyen, ami akár vétlen adóelkerüléshez is vezethet.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek