Miért előnyös felértékelni a céges ingatlant?

2019. március 22. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A cégben nyilvántartott ingatlanok könyv szerinti értéke jellemzően alacsonyabb a piaci árnál, hiszen évről évre amortizációt számolunk el az ingatlanokra, melyek ára jellemzően folyamatosan növekszik. Előnyös tehát felértékelni a céges ingatlant – figyelmeztet az Írisz Office.

Miért előnyös tehát felértékelni a céges ingatlant? Mikor van lehetőség a piaci alapon való értékelésre – erre válaszolnak az Írisz Office adótervezői.

Az ingatlanok esetében lehetőség van a piaci értéken történő értékelésre, ha az ingatlan piaci értéke tartósan és jelentősen eltér a könyv szerinti értéktől. Piaci áron történő értékelést a terven felüli értékcsökkenés visszaírásával és értékhelyesbítés képzésével kell elvégezni.

Figyelem! A piaci áron történő nyilvántartásnak feltétele a könyvvizsgálat, melyet nem csak a felértékelés alkalmával, de azt követően is évente el kell végezni.

A piaci értéken történő nyilvántartás előnye:

Ha az ingatlanok piaci értéken szerepelnek a vállalkozás mérlegében, az meggyorsíthatja a hitelfelvételt és valós képet mutat a vállalkozás vagyoni helyzetéről. Vállalatértékesítés esetén, ha az értékelés piaci szerinti értéken történik, akkor a magasabb eszközértékmiatt nő az eladási ár, de vállalkozás publikus adatait alapul vevő cégminősítők, partnerek vagy szimplán az érdeklődők is szebb képet kapnak a vállalkozásról.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Köteles-e bankszámlát nyitni egy egyéni vállalkozó?
Egyéni vállalkozónak csak akkor kötelező pénzforgalmi számlát nyitnia, ha általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, tehát nem alanyi adómentes – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői a legfontosabb adózói kérdésekre adott reggeli egyperces válaszukban.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor