Mi az a CSED és ki jogosult rá?

2019. március 29. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A csecsemőgondozási díjra (CSED) való jogosultság feltétele, hogy az édesanya a baba születését megelőző 2 éven belül legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Az említett feltételek érvényesek mind a határozott, mind a határozatlan idejű munkaviszony esetén.

A csecsemőgondozási díjra (CSED) való jogosultság feltétele, hogy az édesanya a baba születését megelőző 2 éven belül legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. A további feltételekről készítettek összeállítást az Írisz Office adótervezői.

Fontos, hogy 

  • a baba biztosítási jogviszony időtartama alatt,
  • vagy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül,
  • vagy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon túl, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy annak a megszűnését követő 28 napon belül szülessen.

Az említett feltételek érvényesek mind a határozott, mind a határozatlan idejű munkaviszony esetén.

Így ha a munkaviszony meg is szűnik, de a fent meghatározott valamelyik időtartamon belül, úgy az nem befolyásolja a CSED megállapítását, tehát az édesanya jogosult lesz az ellátásra, ami teljes egészében, azaz a megállapítástól számított 168 napig folyósításra kerül a részére.

A CSED lejártát követően – a 169. naptól – az anyuka gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult a gyermeke 2 éves koráig, ikrek esetén 3 éves korukig, feltéve, hogy a gyermeke(ke)t az édesanya a saját háztartásában neveli.

Amennyiben az édesanya részére a CSED megállapítása megtörtént, és a biztosítási jogviszony annak folyósítása alatt szűnt meg, úgy GYED-re is jogosult, míg a gyermek be nem tölti a meghatározott életkort.

Abban az esetben, ha az édesanya CSED-re és/vagy GYED-re nem jogosult, úgy ezekre az időszakokra alanyi jogon jár a gyermekgondozási segély (GYES). Egy gyermek esetén a gyermek 3 éves koráig, míg ikrek esetén a gyermekek tankötelessé válás évének végéig kerül folyósításra. Tartósan beteg illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén a 10. életévének betöltéséig jár.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Mindig kell adatot szolgáltatni a KATA-sok felé teljesített kifizetésekről?
Minden évben március 31-ig adatot kell szolgáltatni a vállalkozásoknak (ideértve az egyéni vállalkozókat is, kivéve, ha KATA szerint adóznak) az előző évben (aktuálisan a 2018-ban) KATA alany felé teljesített 1 millió Ft-ot meghaladó kifizetésről.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek