Már a részvényesek is perelik a Volkswagent

2018. augusztus 30. csütörtök - 17:25 / piacesprofit.hu
  •    

További milliárdokra kerülhet a Volkswagen konszernnek a dízelbotrány: amerikai és német ügyvédi irodák sorra indítják a kártérítési kereseteket, immár a részvényesek tulajdonosainak képviseletében is.

A VW-Audi már milliárdos összegben fizetett ki az USA-ban büntetéseket, valamint kártérítéseket dízel-autóik amerikai tulajdonosainak, miután az USA környezetvédelmi hatósága 2015 szeptemberében leleplezte a szoftvereinek manipulálását, azt, hogy a kocsik a megengedett káros anyag sokszorosát bocsátották ki.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Hamarosan kiderül, további milliárdokba kerülnek-e majd a konszernnek a visszaélések, miután most a vállalkozás részvényesei indítottak próbapert. Azért igényelnek ebben és különböző további keresetekben összesen 8.8 mrd. eurós kártérítést, mert a VW az amerikai leleplezés után napokig hallgatott, ezért a konszern részvényeinek árfolyama a mélybe zuhant, ezzel nagy veszteségeket okozva a befektetőknek.

A perekbe az azokért versengő német ügyvédi irodák mellett bekapcsolódott egy amerikai sztárügyvéd is, aki korábban sikerrel

Az Audinál tényleg aranyat ér a hallgatás
Az Audi másfél millió eurót fizet egy, a dízelbotrányban érintett elbocsátott mérnökének a hallgatásért. A konszernnél attól tartottak, hogy P. nyilvánosságra hoz mindent, amit dízelbotrányról tud.

perelte ki a kártérítéseket a VW-tól az USA-ban. Másoktól eltérően az ő irodája nem kér pénzt ügyfeleitől, csak akkor, ha a kereset sikerrel jár – akkor viszont az összeg 30 százalékát.

A VW mindeddig azzal védekezik, hogy nem vezetése döntött a szoftverekkel való csalásról, azt alacsonyabb szinten dolgozó vezetők és mérnökök hozták és a csúcsvezetés a történtekről csak az amerikai leleplezésből értesült. Azóta azonban egyre több értesülés kerül nyilvánosságra, miszerint a felső vezetés akár már évekkel korábban tudhatott a csalásokról.

Legutóbb a Der Spiegel jelentette az ügyben nyomozó államügyészségre hivatkozva: az illegális szoftver-ügyről 2015. július 27.-én tárgyalt a vezetés, sorában Martin Winterkorrnal a konszern azóta lebukott vezérével és a VW-ágazat vezetőjével, Herbert Diess-szel, aki utána a vállalat élére került.

(Forrás: Die Welt)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.