Már 300 ezren katáznak

2018. november 12. hétfő - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

A héten átlépte a háromszázezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma, már majdnem minden harmadik cég ezt az adózási módot választja.

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, a kata népszerűsége érthető, hiszen ez az egyik legegyszerűbb és legnagyobb megtakarítást biztosító adózási formája. A katásoknak – főszabály szerint – havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, az összeg befizetésével az érintettek megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól ugyanúgy, mint a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól.

Alanyi adómentesség KATÁs vállalkozóknak?
Hogyan alakul az alanyi adómentesség értékhatára, ha az adószámos magánszemélyi státuszom mellett van egy KATÁs egyéni vállalkozásom is? Erre válaszolnak a legfrissebb egyperces cikkükben az Írisz Office szakértői.

A szabályrendszer nem terheli különösebb adminisztrációval az érintett gazdasági résztvevőket, amelyek így könnyen és nem túl nagy anyagi ráfordítással letudhatják adókötelezettségüket. 2016 végén a kata bevételi értékhatára az addigi duplájára nőtt, ezután azok a vállalkozások is választhatták ezt az adómódszert, amelyek havonta egymillió forint bevételre tesznek szert.

Varga Mihály további egyszerűsítést ígért az adórendszerben, az intézkedések közül kiemelte az általános forgalmi adót érintő mentességi szabály kedvező változását. Ha az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium javaslatát, akkor jövőre négymillió forinttal, tizenkétmillió forintra emelkedik az áfamentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál. Ez az intézkedés a katát választók eddig is minimális adóadminisztrációját még tovább csökkenti – fogalmazott a miniszter.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor