Lépett a fogyasztóvédelem: nem sunyiskodhatnak utólag az autókölcsönzők

2019. március 28. csütörtök - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok felhívását követően az ágazat öt vezető vállalata – az Avis, a Europcar, az Enterprise, a Hertz és a Sixt – megváltoztatta az autókölcsönzés árainak feltüntetési módját, aminek köszönhetően azok teljes mértékben átláthatóvá váltak a fogyasztók számára – tette közzé a Biztosítási Szemle.

Vìra Jourová, a jogérvényesülésért és a fogyasztópolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Nyomásgyakorlásunknak köszönhetően a számla rendezésekor Önt nem fogja több kellemetlen meglepetés érni, ha autót kölcsönöz. Rendkívül bosszantó, ha a szabadságunkat nem tervezett többletköltségek kifizetésével és bonyolult szerződések átböngészésével kell kezdenünk.”

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A vállalatok kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden díjat feltüntetnek a teljes foglalási árban.

A fogyasztók számára a weboldalon elsődlegesen feltüntetett ár megegyezik a végső kifizetendő árral.

Ennek a díjnak minden további költséget tartalmaznia kell, beleértve bizonyos üzemanyagdíjakat, repülőtéri díjakat, a „fiatal járművezető pótdíját” vagy az „egyirányú autóbérlés” díját, ha a visszavitel helye eltér a felvételi helytől.

A fogyasztók nem kaphatnak pontatlan vagy félrevezető információkat a kölcsönzés főbb jellemzőiről, például a megtett kilométerekről, az üzemanyaggal és a törléssel kapcsolatos feltételekről, a letéti követelményekről stb.

Az árajánlatban egyértelműen fel kell tüntetni a választható extra szolgáltatások árát és részleteit,

Rászálltak a fogyasztóvédők a Google-ra, mert kémkedik a felhasználók után
Európai fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy a Google trükkösen tartózkodási helyük megadására bírja az Android-rendszer használót – eltiltást és bírságot követelnek.

különösen az egyes mentesülési lehetőségeket, amelyek alapján csökken a kár esetén fizetendő összeg. Továbbá világosan fel kell tüntetni, hogy a bérleti alapdíjba milyen kártérítési tételek tartoznak bele, és főként azt, hogy a gépjárművezetőnek mit kell még kifizetnie. A megállapodás előtt a fogyasztónak azt is a tudomására kell hozni, hogy az ár tartalmaz-e további baleset-biztosítási vagy önrészcsökkentő biztosítási tételeket.

Ha a vállalatok nem teljesítik kötelezettségeiket, a fogyasztóvédelmi hatóságok dönthetnek úgy, hogy végrehajtási intézkedésekhez folyamodnak.