Rászálltak a fogyasztóvédők a Google-ra, mert kémkedik a felhasználók után

2018. december 03. hétfő - 14:05 / piacesprofit.hu
  •    

Európai fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakoznak az ellen, hogy a Google trükkösen tartózkodási helyük megadására bírja az Android-rendszer használót – eltiltást és bírságot követelnek.

Hét uniós ország fogyasztóvédelmi szervezete közösen fordult az Európai Fogyasztóvédelmi Központhoz a Google adatgyűjtési módszere ellen tiltakozva. Megállapításuk szerint az amerikai óriásvállalat tisztességtelen módszerekkel próbálja megszerezni az immár kereken két milliárd mobil telefonon használt Android-rendszer használóinak adatait s ezzel megsérti az idén életbe lépett uniós adatvédelmi rendszabályt (GDPR).

google_tablet_kez_pixabay

Kép:Pixabay

Az Android közvetíteni tudja a használó tartózkodási helyét, és ennek érdekében a Google több módszert is használ. A készülék beállítási tudnivalóit úgy adják meg, hogy e szolgáltatás bekapcsolása ártalmatlan – ugyanakkor a rendszer akkor is rögzíti a háttérben a használat helyét, ha erre az adott szolgáltatás igénybe vételénél nincs is szükség.

A többek között a norvég, a svéd, a cseh és a lengyel fogyasztóvédelem által beterjesztett kérelem hangsúlyozza: a használat

90 millió dolláros végkielégítéssel rúgták ki az Android atyját zaklatás miatt
A Google az elmúlt két évben 48 munkatársát bocsátotta el szexuális zaklatás miatt. Alkalmasint ezért kellett már korábban távoznia az Android-szoftver alkotójának is.

helyszíne egy sor fontos információt tud megadni az adott személy vallási, politikai orientációjáról, egészségi állapotáról, szexuális irányultságáról. A Google mindezeket az adatokat, amelyekhez az érintettek hozzájárulása nélkül jut, különböző üzleti célokra tudja hasznosítani.

Arra van szükség, hogy az ügy kivizsgálása után a Google-t kötelezzék: tájékoztassa szolgáltatásának felhasználóit megfelelő világossággal, hogy azok tájékozottan dönthessenek ebben a fontos kérdésben. Ugyanakkor indítványozzák, ítéljék a vállalatot „megfelelő mértékű” kártérítés megfizetésére.

A Google első állásfoglalása szerint a tartózkodási hely megadása a rendszer telepítésénél nincs aktiválva, a használó azt kikapcsolhatja, vagy szüneteltetheti. Egyébként tanulmányozzák a beadványt, hogy annak alapján szükség esetén további lépéséket tegyenek és „folyamatosan javítják” a rendszer ellenőrzési lehetőségeit.

(Forrás: Der Spiegel)

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek