Lebukott a vérszívó kartell

2015. október 31. szombat - 18:10 / piacesprofit.hu
  •    

Versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek egymással a szúnyogirtási piac meghatározó szereplői, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hét vállalkozásra összesen mintegy 80 millió forint bírságot szabott ki.

összejátszottak a szúnyogirtók

Kép: Pixabay

A GVH szerint a versenyfelügyeleti eljárás során megállapították: a Bayer Hungária Kft. és a Corax-Bioner Környezetvédelmi Zrt. 2010-ben és 2011-ben megegyezett, hogy a Corax-Bioner nem kezd saját szúnyogirtóanyag gyártásába, hanem továbbra is a Bayer koncentrátumát vásárolja jelentős árkedvezmények fejében.   A 2011. évre kötött megállapodás arra is kiterjedt, hogy a Corax-Bioner nem vesz a Bábolna Bio Kft. saját gyártású hasonló termékéből. A megállapodások megkötésében részt vett a Bayer AG cégcsoportjának két külföldi tagvállalata is – közölte a versenyhivatal.

(Jövőre hasonló esetekért már brutális bírság jár!)

A közlemény szerint a Corax-Bioner és a Farmmix Kft. megállapodott a szúnyogirtó anyagok hígításával előállított szúnyogirtó szerek piacán abban: a Corax-Bioner azzal a feltétellel adja tovább a Bayertől vásárolt szúnyogirtó anyagot a Farmmixnek, hogy utóbbi nem ad ajánlatot a Corax-Bioner törzsvevő-üzletfeleinek, azaz a szúnyoggyérítő vállalkozások meghatározott körének 2010-ben. A Corax-Bioner és a Gergely Air Kft. a Szemp Air Kft. közreműködésével felosztotta egymás között a szúnyoggyérítési piacot, a felosztás 2011-ben a velencei-tavi, a tisza-tavi és a szigetközi régióban kiírt – részben közbeszerzési – eljárásokra terjedt ki.

A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának megsértése miatt a GVH a Bayer Hungáriát 18 millió, a Bayer CropScience Limitedet 22 millió, a Bayer Sp. z.o.o.-t szintén 22 millió, a Corax-Bionert több mint 11 millió, a Farmmix Kft.-t 495 ezer, a Gergely Air Kft.-t 3,9 millió és a Szemp Air Kft.-t 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A versenyhivatal – elégséges bizonyítékok hiányában – megszüntette az eljárást a Komplex Air Kft.-vel, a KOBO-COOP-’96 Kft.-vel, az RSZ-COOP Kft.-vel, valamint a Bayer S.A.S. vállalkozásokkal szemben.

Így csökkenthető a GVH-s bírság
Nemrégiben lépett hatályba a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének és a Versenytanács elnökének módosított közös közleménye a fogyasztóvédelmi ügyekben alkalmazandó, a bírság összegét meghatározó szempontokról. A módosítás célja, hogy a vállalkozásokat érdemi erőfeszítésekre ösztönözze a jogszabályi rendelkezéseknek történő megfelelés érdekében.