Látják a főnökök a rugalmas munka előnyeit, mégsem használják

2017. március 29. szerda - 08:55 / piacesprofit.hu
  •    

Bár számtalan munkaadó tisztában van azzal, hogy a rugalmas munkahely a személyes teljesítményre jótékony hatással van, sokan valójában mégsem támogatják azt - derül ki az Epson friss, a témát vizsgáló kutatásából.

Magyarországon már alig minden tizedik munkavállaló (9%) tölti munkaidejének teljes részét kizárólag irodai környezetben.  És bár számtalan munkaadó tisztában van azzal, hogy a rugalmas munkahely a személyes teljesítményre jótékony hatással van, negyed részük (25%) még mindig nem támogatja azt – derül ki az Epson friss kutatásából. Ez a munkaadók megközelítésében erős kontrasztot feltételez.

Ezért félnek a vezetők a távmunkától
Más kutatások is alátámasztják, hogy a munkavállalók egyértelműen imádnák a távmunka lehetőségét és úgy tűnik, a cégek is kezdik látni az előnyöket. Vagy csak a kivételezetteknek van lehetőség? És mitől félnek a menedzserek?

A felmérés rávilágít, hogy a hazai munkavállalók 53%-a rendszeresen dolgozik otthonról – 26%-uk legalább egy vagy két napot hetente, valamint további 25% heti három vagy négy napot.  De míg egyes munkaadók támogatják a rugalmas munkavégzést – sőt a munkavállalók 22%-a kijelentette, hogy már kijelölt íróasztala sincsen – másoknak továbbra is fenntartásai vannak ezzel a kapcsolatban.   A megkérdezett alkalmazottak huszonöt százaléka állítja, hogy a szervezet, amelynél dolgozik, nem engedélyezi az otthonról való munkavégzést.  A válaszadók 34 százaléka szerint pedig a munkaadó elfogadja, hogy a rugalmas munkavégzés előnyökkel jár, de valójában nem támogatja azt.

A távmunka mint juttatás

Fábián Miklós, az Epson Magyarország kereskedelmi vezetője úgy fogalmazott: „Lehet, hogy nem minden szervezet áll készen, hogy ezeket a változásokat beépítse a munkaszervezésébe, de az biztos, hogy komoly kihívások elé állítja a cégeket, hiszen 2017-re a toborzás is versenyszelleművé vált úgy Európa szerte, mint idehaza. A vállalatok 59%-a elhatárolódik attól, hogy a rugalmas munkavégzést a munkavállalói juttatások közé beépítse, ami a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben hátrányt jelent, mivel egyre nehezebb megfelelő jelölteket találni a régióban.”

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

A rugalmas munkavégzés vonzerejének mélyebb okait kutatva az eredmény a következő: A válaszadók 36%-a szerint az, hogy otthonról dolgozik, a munka és a magánélet közötti egyensúlyt megfelelően alakítja. Továbbá, kulcsfontosságú az alkalmazottak megtartásában az, amit 34%-uk megjegyez: ha otthonról dolgoznak, a munkanapjaik rövidebbé válnak az ingázási idő kiküszöbölésével.

De nem csupán a munka és a magánélet közötti egyensúly javul a rugalmas munkavégzésnek köszönhetően; a munkavállalók 33%-a az irodán kívüli munka eredményeképpen sokkal inkább tud egy adott feladatra koncentrálni. A válaszadók negyvenhét százaléka kijelentette, hogy hatékonyság szempontjából optimális, amikor hetente egy vagy két napot otthonról dolgoznak, és 42% egyetért azzal, hogy a legjobb teljesítményt is ekkor nyújtják.

Állás? Nem kell, csak munkát akarok
Észrevette már, hogy mostanában mintha folyamatosan csúcsforgalom lenne? Mit csinál ennyi ember az utcán, a nap közepén? Senki nem dolgozik? Dehogynem. Csak nem úgy. A szabadúszók gazdasága a PwC előrejelzése szerint 2020-ra 43 milliárd fontos (közel 49 milliárd eurós) iparág lesz.

A technológia is hiányzik

A megkérdezettek jelentős része, 42% már profitált abból, hogy otthonról dolgozott, mégis úgy tűnik, az irodán kívüli munkavégzést akadályozó tényezők továbbra is fennállnak ahelyett, hogy a „home office” mindenki számára elfogadottá válna. Gyakran ennek oka az olyan technológiai megoldások hiánya, amelyek segítségével támogatható a rugalmas munkakörnyezet kialakítása, ugyanis a munkaadók mindössze 14%-a segíti elő távértekezleti és interaktív technológiákkal, hogy az alkalmazottak otthonról dolgozzanak. Pedig a megfelelő eszközök biztosítása alapvető feltétele annak, hogy a munkavállalók bárhonnan elvégezhessék feladataikat.

Az úgynevezett „gig gazdaság” térnyerésével, egy olyan környezetben, amelyben az ideiglenes pozíciók sokkal gyakoribbak (ld. keretes írásunkat), a dolgozók önállóan kezelik feladataikat és egyszerre több szervezet számára vannak rövid távú kötelezettségeik, az állandó munkaerő rugalmasabb alkalmazása fog elterjedni. Bár a „gig gazdaság” az európai régión belül sem  minden országban fejlődött még ki ugyanolyan mértékben, az új generáció alkalmazásával a munkavállalással, valamint a munka és a magánélet egyensúlyával szemben támasztott elvárások is változnak.

Ahogyan a „bárhonnan lehet dolgozni” elve terjed, és a földrajzi távolságokon és határokon átívelő kollaboráció is egyre nagyobb teret hódít azáltal, hogy az otthonról dolgozók és az irodában lévők egyszerűen kapcsolatba tudnak lépni egymással, a változásokat elősegítő technológiák várhatóan minden menedzser eszköztárának lényeges elemeivé válnak majd.

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek