Lakástakarék: tájkép csata után

2019. január 09. szerda - 14:07 / piacesprofit.hu
  •    

A lakástakarék-tulajdonosok háromnegyede nem tudja, mibe fektesse a pénzét a jövőben. Sokuknak nincs is más befektetése a lakástakarékon kívül. Elképzelése a jövőre nézve jellemzően azoknak van, akiknek eddig is volt befektetésük.

A lakástakarék-tulajdonosok 48 százaléka felújítási, 44 százaléka lakásvásárlás céllal takarékoskodik, 7 százalék hiteltörlesztésre, 1 százalék pedig a gyermekének szeretné használni a lakástakarékot a futamidő lejárta után – derül ki a Magánpénzügyi Akadémia 500 fő lakástakarék-tulajdonos megkérdezésével készült felméréséből. (A lakástakarékokkal tavaly ősszel számolt le a kormány alig néhány nap alatt.)

A válaszadók 56 százalékának van más befektetése is. A legelterjedtebb befektetések az ingatlan (29%), az értékpapír (21%), a valuta (12%), valamint a befektetéssel kombinált biztosítás (11%). A befektető válaszadók 8 százalékának van magánnyugdíjpénztári megtakarítása. 5 százalék arany, 4 százalék állampapír, ugyancsak 4 százalék kriptovaluta és 3 százalék befektetési alapba fektetett.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A válaszadók 76 százaléka tanácstalan, nem tudja, hogy mibe fektessen a jövőben. „Megdöbbentem ezen a magas arányon! Azt feltételeztem, hogy a takarékoskodással együtt kialakul egyfajta pénzügyi tudás, egy megtakarítási, befektetési szemlélet. Úgy tűnik, hogy mégsem, és sokan arra várnak, hogy megmondja valaki, mibe fektessenek” – mondta Alkér Orsolya, a Magánpénzügyi Akadémia alapítója.

A válaszadók 24 százaléka azonban tudja, mibe fektetne: mindössze 4 százalékuk továbbra is biztosan kitart a lakástakarék mellett. Azonban a legtöbben értékpapírba (24%), ingatlanba (14%) és magánnyugdíjpénztárba (13%) fektetnék a megtakarításaikat. Állampapírt 7 százalék, befektetéssel kombinált biztosítást és aranyat 5-5 százalék vásárolna, 4 százalék pedig befektetési alapba helyezi a bizalmát – és a pénzét. Alkér Orsolya szerint nagyon lassú a pénzügyi kultúra fejlődése. Még mindig nagyon magas a társadalomban azoknak az aránya, akik híján vannak az alapszintű pénzügyi tudásnak is.

Tőkevédett befektetés: amikor nem veszhet el a pénzed
A tőkevédett befektetési alapok védelmét a bennük található állampapírok, bankbetétek kamatai, illetve egyéb, fix kamatozású konzervatív elemek biztosítják. Vraskó Attila befektetési szakértő segítségével elmagyarázzuk, hogyan.