Itt a vége: gyors és kegyetlen volt a leszámolás a lakástakarékokkal

2018. október 16. kedd - 12:46 / piacesprofit.hu
  •    

Tegnap benyújtották, ma megszavazta az Országgyűlés a 30 százalékos állami támogatás megvonását a lakástakarékpénztáraktól. Az 1996 óta működő konstrukció így a legnagyobb előnyét veszítette el.

A képviselők 125 igen szavazattal, 49 nem ellenében hagyták jóvá a fideszes Bánki Erik erről szóló javaslatát. A kormánypárti képviselő indítványában hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP nemzeti ügynek tekinti az otthonteremtést, ami családtámogatási politikájának egyik fontos pillére. “Célunk, hogy minden magyar családnak saját otthona legyen”.  Az állami támogatás nélkül a jelenlegi feltételek mellett a lakástakarék nem hatékony termék lakáscélokra. Ahogy azt már korábban a Piac & Profit megírta akár már a héten aláírhatja Áder János köztársasági elnök az új törvényt, amely így leghamarabb szerdán, vagy csütörtökön hatályba is léphet..

A lakástakarék konstrukció az állami támogatás megszűnésével az egyik legvonzóbb elemét veszíti el – ugyanakkor maga a konstrukció még megmarad. (Az OTP és az Erste már lépett is a lakástakarékok ügyében!)

falbontás

Kép:Pixabay

Nem maradt sok idő

A Bank360 szakportál információi szerint folyamatosan érkeznek az újabb és újabb ügyfelek a pénztárakhoz, hogy még az utolsó pillanatban biztosítsák maguknak az akár 720 000 forintnyi állami támogatást egy 10 éves futamidejű konstrukcióval, mindössze havi maximum 20 000 forint megtakarításával. Gyorsan kell cselekednie most annak, aki szeretné magának a 30 százalékos állami támogatást, és még a mai napon alá kell írnia az ajánlattevő nyilatkozatot, amelyen dátum és aláírás is szerepel.

A lakástakarék-szerződéskötés ugyanis lényegében két részből, az ajánlattételből és az ajánlat elfogadásából áll, amelyek két külön időpontban történnek. A jelenlegi módosítási javaslat nem tér ki arra, hogy melyik dátumot veszik majd figyelembe. Ha tehát az ajánlattétel megtörténik a törvény hatályba lépéséig, van esély az állami támogatásra. A portál ezért arra buzdít mindenkit, aki az állami támogatással kiegészített megtakarítással számolt, hogy még a mai napon tegye meg a szükséges lépéseket a szerződés megkötéséhez.

Mindenki ráugrott a lakástakarékra
Alig jelent meg hétfőn a hír, hogy megszűnik az állami támogatás a lakástakarékra, máris soha nem látott mértékben nőtt az érdeklődés a konstrukció iránt, nem véletlenül, hiszen a most kötött szerződések után még jár az állami támogatás.