Közös megoldást sürgetnek Európa nagyvállalatai a technológiai kihívásokra

2019. április 26. péntek - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Hat pontban rögzített vállalásban állapodott meg a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT), hogy közösen kezelni tudja a technológiai fejlődés okozta kihívásokat.

Az 55 európai cég vezérigazgatóit és elnökeit összefogó Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) – amely csoport világszerte összesen közel 5 millió munkvállalót foglalkoztat, közvetlenül pedig ennél is több munkahelyre van hatása – ma minden korábbinál erőteljesebben szállt bele egy komoly szakpolitikai vitába.

pénzhalmok Európa térképén

Kép:Fotolia

Az Európa helyének megerősítése a világban elnevezésű állásfoglalásában az ERT rámutat arra a békére és jólétre, amelyet az európai integráció az elmúlt hét évtizedben a polgároknak nyújtott – de hozzáteszi, hogy a kormányok, a civil társadalom és a magánszektor összehangolt fellépése nélkül Európa nem tudja biztosítani az állampolgároknak az évszázad legjelentősebb problémáira a megoldást.

Ezen nagyvállalatok most először együttesen elkötelezték magukat hat vállalás mellett, amelyek célja a lakosság jólétének növelése – valamint az abban való hit növelése, hogy Európa képes valóra váltani, amit ígér. A vállalások a következők:

Növekvő beruházások – Az ERT tagvállalatai évente több mint 50 milliárd eurót fektetnek be a K + F-be. Kedvező szabályozói környezet és pénzügyi ösztönők esetén az ERT-cégek készek még többet befektetni.

  1. Értékteremtés a társadalom számára – Az ERT tagjai vállalást írtak alá, mely egy hosszú távú kampány kezdetét jelenti, amely Európa-szerte a sokszínű és befogadó vállalati kultúra erősítését szolgálja.

  2. A digitális átalakulás előmozdítása – Az ERT tagvállalatai felgyorsítják saját digitalizációs, adat- és mesterséges intelligencia stratégiájukat.

A készségek fejlesztése – Az ERT tagvállalatai jelentősen növelik a minőségi üzleti oktatási partnerségek biztosítását munkavállalóik körében, lehetővé téve így az egész életen át tartó tanulást biztosító szakmai gyakorlatot, a tanulók gyakorlati képzését, valamint az első munkába állási lehetőséget. Emellett biztosítják mind a jelenlegi, mind a jövőbeni munkavállalók képzését a digitalizálás, az automatizálás és a mesterséges intelligencia szakterületein belül.

  1. Az ipar és a kereskedelem támogatása – Az ERT tagvállalatai aktívan támogatják az EU-t a kereskedelmi diplomácia hatékony végrehajtása érdekében, hogy tisztességes és szabad kereskedelmet és inkluzív globális növekedést biztosítsanak.

Az energiaátmenet megvalósítása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem

Kockázatkezelés és digitalizáció: kiegészítheti és segítheti egymást
Bár számos szervezet már alkalmazza az új technológiákat belső ellenőrzési, kockázatkezelési és megfelelőségi funkciói részeként, az ebből származó lehetséges előnyöket mégsem sikerült teljes mértékben döntéseik szolgálatába állítani.

Az ERT tagvállalatai együttműködnek az uniós és országos szintű döntéshozókkal annak biztosítása érdekében, hogy Európa megteremtse a megfelelő szabályozásokat, amelyek lehetővé teszik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás éghajlatpolitikai célkitűzéseinek globális végrehajtását.

A régió vezető vállalataként nem csak szimbolikus útmutatásként tekintünk az ERT által megfogalmazott hat pontra – az egyes vállalások valódi elköteleződést is jelentenek a MOL-csoport részéről annak teljes működési területén. Napjaink kihívásai ugyan globálisak, ám Európa erősödése érdekében a kulcsfontosságú gazdasági szereplőknek kontinens-szinten is fel kell tudniuk mutatni hatékony megoldásokat. ERT-tagvállalatként a MOL-csoport a célkitűzések megvalósításával is a Közép-Európa versenyképességének erősítéséért dolgozik” – mondta Áldott Zoltán, a MOL-csoport és a Slovnaft felügyelőbizottságának elnöke, az ERT tagja.