Kockázatkezelés és digitalizáció: kiegészítheti és segítheti egymást

2019. április 23. kedd - 15:05 / piacesprofit.hu
  •    

Bár számos szervezet már alkalmazza az új technológiákat belső ellenőrzési, kockázatkezelési és megfelelőségi funkciói részeként, az ebből származó lehetséges előnyöket mégsem sikerült teljes mértékben döntéseik szolgálatába állítani.

A PwC tanulmánya szerint a kockázati funkciók a következő jellemzők révén segíthetik a megalapozott döntéshozatalt:

  • a szervezet digitális tervét teljes egészében támogatják;
  • fejlesztik a munkavállalók készségeit és új tehetségeket vonnak be, akik lépést tudnak tartani a szervezettel;
  • a kialakulóban lévő technológiákhoz megtalálják a legjobban illeszkedő megoldást;
  • lehetővé teszik a szervezet számára, hogy valós időben reagáljon a kockázatokra;
  • aktívan bevonják a döntéshozókat a legfontosabb digitális kezdeményezésekbe;
  • együttműködnek a kockázatok összehangolt bemutatása érdekében.

A kockázatkezelési szakemberek kritikus helyzetben vannak. Üzleti tevékenységünket – az adatelemzéstől a nagyobb automatizálásig – ugyanis

A hazai cégek csak kullognak a 4.0 után
A magyarországi munkaerőhiány egyik oka a magyar szakképzési rendszer elavultsága. A GKI vizsgálata szerint azonban az aktuális vállalati igényeket kiszolgáló oktatási rendszer nem is fog olyan munkaerőt piacra bocsátani, amilyenre egy versenyképes gazdaságnak szüksége van.

nemcsak a technológia alakítja át, hanem a potenciális kockázatok is. Bár a digitális átalakulás a kockázatok azonosítására és a megalapozottabb döntéshozatalra is kínál lehetőségeket, a tanulmány rámutat arra, hogy számos szervezet még nem él ezekkel teljes mértékben” – emelte ki Major Andrea, a PwC Magyarország Vállalati kockázatkezelési részlegének cégtársa.

Létfontosságú, hogy a kockázatkezelési szakemberek felismerjék, digitális rátermettségük javításával sokat tehetnek azért, hogy fontos partnerekké és vezetőkké váljanak és segítsék szervezetüket a digitális kezdeményezésekkel járó előnyök jobb kiaknázásában” – hangsúlyozta a szakértő.

A dinamikus kockázati funkciókkal rendelkező szervezetek kockázatkezelése hatékonyabb, ami hozzájárul a magabiztosabb kockázatvállaláshoz, a gyorsabb és biztonságosabb digitális átalakuláshoz, valamint a digitális befektetések vártnál nagyobb értékteremtéséhez.

Szem előtt kell tartani, hogy a folyamatok algoritmizálása és automatizálása során kimaradhatnak manuális kontrollok, ami sérülékenységekhez vezet. Vállalati kockázatkezelési csapatunk ezen sérülékenységek kezelésére segít felkészülni. Megvizsgáljuk, hogy a szkriptekkel automatizált kontrollok hatásosan és hatékonyan elérik-e céljukat, és feltárjuk az esetlegesen hiányzó manuális és automatikus kontrollokat. Ezzel biztosítható a digitális transzformáció beruházás megtérülése is” – mutatott rá Major Andrea.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek