Jó árakkal is nehéz betörni a nagyok közé

2019. február 27. szerda - 09:09 / piacesprofit.hu
  •    

A 28 országban, köztük hazánkban működő Flixbus anyacége Németországban Flixtrain néven csinál konkurenciát az állami vasúttársaságnak.

A vállalkozás első, próba-évében a Berlin-Stuttgart, valamint a Berlin-Frankfurt vonalon közlekedtette szerelvényeit és azokra 750.000 jegyet adott el. Ahhoz képest, hogy a Deutsche Bahn hasonló idő alatt jó 145 milliót, ez szerény eredmény, de a Flixtrain a sikeres kezdetben bízva tovább terjeszkedik.

flixtrain.com

flixtrain.com

Tavasztól felveszi a menetrendbe a Berlin-Köln járatot, amely érinti Hannovert, Dortmundot, Essent és Düsseldorfot is, 2020-tól pedig további vonalakon indít járatokat a Flixtrain. Nem sikerült viszont megvalósítani a tervet, hogy az igen nagy forgalmú Berlin-München vonalon is megjelenjenek. Az ok: nincsenek ICE szerelvényeik, amelyek fel tudnák venni a versenyt a Deutsche Bahn 300 km-el száguldó vonataival.

A cég áraiban bízik, amelyek jóval alacsonyabbak, mint a Deutsche Bahnnál: Frankfurtból Berlinbe például már 19 euróért el lehet jutni. Az ágazatban egyébként nem kevés bírálat is éri a vasúti vetélytársat: az illetékes szakszervezet, a Ver.di a mozdonyvezetők kizsákmányolásával és bér-dömpinggel vádolta a céget.

Ingyenes lesz a tömegközlekedés Európa leggazdagabb országában
Luxemburg Nagyhercegségen két óra alatt át lehet hajtani, de sokan ugyanennyit töltenek naponta autójukban, hogy munkába menjenek és hazatérjenek. A zsúfoltság csökkentésére ingyenessé teszik a tömegközlekedést.

A Flixtrain jövőre külföldi vonalakon is indít járatokat, míg buszhálózatán újdonságot vezet be: külön díj ellenében lehet majd ülőhelyeket foglalni – de helyfoglalás nélkül is lehet majd továbbra is utazni.

(Forrás: Der Spiegel)