Ingyenes lesz a tömegközlekedés Európa leggazdagabb országában

2019. február 14. csütörtök - 18:03 / piacesprofit.hu
  •    

Luxemburg Nagyhercegségen két óra alatt át lehet hajtani, de sokan ugyanennyit töltenek naponta autójukban, hogy munkába menjenek és hazatérjenek. A zsúfoltság csökkentésére ingyenessé teszik a tömegközlekedést.

A Németország, Franciaország és Belgium közé ékelődött parányi ország lakossága az elmúlt 40 évben majd a harmadával nőtt. Immár meghaladja a 602.00 állandó lakost, ezekhez járul 175.000, a határok másik oldaláról ingázó munkavállaló – és évi 1.2 millió turista.

pixabay.com

pixabay.com

Luxemburgban a legmagasabb az EU-ban az egy lakosra jutó gépkocsik száma, ráadásul az ingázók 60 százaléka autón közlekedik, csak 19 százalékuk veszi igénybe a tömegközlekedést.

Ez az egyik alapja a kormány döntésének, hogy egy év múlva, 2020 március 1-től ingyenessé teszik a tömegközlekedési eszközök használatát, hogy csökkentsék az utak zsúfoltságát és óvják a környezetet. A másik cél az, hogy mérsékeljék a nagy jövedelmi különbségeket Európa leggazdagabb országában, ahol a legkevesebbet keresők számára nagy teher a tömegközlekedés költsége.

Nemzetközi összehasonlításban persze a gondok viszonylagosak: a luxemburgiak 10 százalékát tekintik szegénynek, azokat, havi átlagos jövedelme 1.011 euró alatt van. A kormány ezért további szociális intézkedéseket is tervez: a minimálbér, a nyugdíjak és a segélyek emelését.

(Forrás: BBC)

10 feltörekvő turisztikai célpont
A legnépszerűbb európai turisztikai úticélok listáján az első helyeken hosszú ideje ugyanazok az országok állnak: Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia. Franciaország világszinten is a legnépszerűbb turisztikai célpont, évente mintegy 87 millió látogató fordul meg itt.