Hogyan csökkenthetjük lemaradásunkat az európai innovációban?

2019. február 26. kedd - 16:30 / piacesprofit.hu
  •    

Számos cég végez úgy kutatás-fejlesztést, sokan úgy, hogy nem is tudnak róla.  Így a K+F tevékenység jelentős mértékű hatékonyságvesztés és költségnövekedés mellett zajlik, ráadásul adókedvezménytől is eleshetnek.

Hazánk az európai innovációs térképen egyelőre lemaradóban van. Pedig, ha egy vállalat tudatosabban építi innovációs tevékenységét, az már rövidtávon is jelentős megtakarítást eredményez. Sőt, korábban ismeretlen adókedvezményeket is szerezhetnek vele a cégvezetők, ami tovább javítja a az innovációba fektetett összegek megtérülését. Mindeddig nem volt olyan felnőttoktatási program, amely gyakorlatorientált módon mutatta volna be az innováció menedzsmentet. Már van. Egy újonnan elinduló innovációs képzést (Innováció Menedzsment Akadémia) minden olyan szektor hasznosíthat, ahol innovatív kutatás-fejlesztés, termékfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés, szoftverfejlesztés, technológiai transzfer lebonyolítása folyik, vagy folyhat majd. Különösen igaz ez az az IT, az élelmiszeripar, a biotechnológia, a gyógyszeripar, a vegyipar és a gépgyártás területére.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A piac felemelésére a képzés lenne a megoldás, de hazánkban nem létezett olyan, OKJ-s végzettséget is nyújtó oktatási program, amely gyakorlatorientált módon lett volna képes bemutatni ezt a bonyolult ökoszisztémát. Most már azonban az Innováció Menedzsment Akadémia (IMA) által indított képzésen olyan hasznosítható tudásanyagot nyújt a vállalati kutatás-fejlesztés és az innovációs projektek iránt érdeklődő szakemberek számára, amelye égetően szüksége van az országnak, ha nem akar lemaradni a tudásversenyben. „Cégvezetők, kutatási igazgatók, innovációs projektmenedzserek, mérnökök vagy akár számviteli szakemberek végre elsajátíthatják az innováció menedzsmenttel kapcsolatos szakmai ismereteket, akár házon belül” – tudtuk meg Kiss János Józseftől, az Akadémia szakmai vezetőjétől.

Hogyan segíti mindez a cégeket?

A képzést kezdeményező Glósz és Társa tanácsadó cég szakértőinek példája szerint egy 100 millió forint bekerülési költségű K+F projekt esetén a hatékony projektgenerálással 10-15 százalékos csökkenés érhető el a projekt bekerülési költségében, hatékony projektvezetéssel átlagosan 10-20 százalékos megtakarítás a lebonyolítás rendszerében és aktiválás esetén 100 millió forint összegű vagyonnövekedés, amely értékhelyesbítéssel még tovább növekedhet. Ehhez jön még az adóalapok legális csökkentése révén 8,82 millió forint adócsökkentés (TAO, HIPA), és átlagosan 35-60 százalék vissza nem térítendő támogatási forrás a célirányos pályázatok esetén.

És melyek a nem számszerűsíthető hatások? A nem megtérülő innovációs ötleteket előre ki lehet szelektálni objektív alapon, a jogi szempontból aggályos innovációs ötleteket is objektíven ki lehet szűrni, és megteremtődnek a projektek valós értékének nyilvántartási-, megtérülésüknek pedig a számítási feltételei is. Emellett a megfelelő módon dokumentálható és az üzleti célnak megfelelően levédhető lesz a létrehozott szellemi alkotás, az adóigazgatási eljárások számára átlátható és kezelhető számviteli nyilvántartás jön létre, és a K+F projektek megvalósítása jól nyomon követhető, jól irányítható lesz. Továbbá megteremtődnek a technológiatranszfer (alternatív hasznosítás) szükséges feltételei is.

Jönnek az új K+F-felhívások
A megújuló hazai innovációs és K+F pályázati rendszer keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) számos új felhívást fog megnyitni a következő hónapokban. A támogatások célja, hogy a vállalkozások versenyképességét erősítsék piacképes termékek vagy szolgáltatások fejlesztése révén.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek