GDPR gyakori kérdések: rám is vonatkozik?

2018. június 25. hétfő - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre választ adó sorozatunkban a következőkben a vállalkozások számára fontos kérdéseket válaszoljuk meg az Európai Bizottság tájékoztató anyaga segítségével.

A Piac & Profit minden, a GDPR-al kapcsolatos cikkét itt találja!

Kérdés:

Milyen vállalkozásokra vonatkozik az adatvédelmi jogszabály?

Válasz

Az általános adatvédelmi rendelet a következő esetekben alkalmazandó:

  • a vállalkozás vagy gazdálkodó egység valamely uniós országban lévő fiókja tevékenységének részeként személyes adatokat kezel, függetlenül az adatok kezelési helyétől; vagy
  • a vállalkozás székhelye az EU-n kívül van és (fizetős vagy ingyenes) árukat vagy szolgáltatásokat kínál, vagy magánszemélyek viselkedését követi nyomon az EU-ban.

Amennyiben vállalkozása olyan kis- vagy középvállalkozás (kkv), amely a fentieknek megfelelően kezel személyes adatokat, meg kell felelnie az általános adatvédelmi rendelet előírásainak. Ha azonban a személyes adatok kezelése nem tartozik a vállalkozása fő tevékenységei közé és a tevékenysége nem kockázatos magánszemélyekre nézve, az általános adatvédelmi rendelet bizonyos kötelezettségei nem vonatkoznak önre (például adatvédelmi tisztviselő kijelölése). Vegye figyelembe, hogy a „fő tevékenységeknek” magukban kell foglalniuk azokat a tevékenységeket is, amelyek során az adatkezelés az adatkezelő vagy a feldolgozó tevékenységének elválaszthatatlan részét képezi.

Itt elérhető az Európai Bizottság adatvédelemmel kapcsolatos tájékoztatása!

Például, ha Önnek van egy kis, online működő, felsőfokú oktatással foglalkozó vállalkozása, amelynek székhelye az EU-n kívül található. Elsősorban az EU-ban működő spanyol és portugál nyelvű egyetemeket céloz meg. Ingyenes tanácsadást kínál számos egyetemi képzésről, a diákok pedig felhasználónévvel és jelszóval férhetnek hozzá az online anyagokhoz. A felhasználónevet és a jelszót az ön vállalkozása adja meg, miután a diákok kitöltöttek egy beiratkozási formanyomtatványt.

Amennyiben az Ön vállalkozása az EU-n kívüli szolgáltató. Unión kívüli ügyfeleknek nyújt szolgáltatásokat. Ügyfelei akkor vehetik igénybe a szolgáltatásait, ha egyik országból a másikba utaznak, ideértve az Unión belüli utazást. Feltéve, hogy szolgáltatásaival nem kifejezetten az EU-ban lévő személyeket célozza meg, az általános adatvédelmi rendelet nem vonatkozik a vállalkozására.

Előző kérdés: mikor igényelhetek kártérítést?

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek