Csak két dolog hiányzik az építőiparból: az anyag és a munkaerő

2018. május 08. kedd - 10:51 / piacesprofit.hu
  •    

A tavalyi évhez képest jelentősen megnövekedtek az építőanyagok árai, ráadásul a kereskedők komoly készlethiánnyal is küzdenek, ami miatt a megrendelőknek akár több hónapos csúszásokra is számítaniuk kell.

Az elmúlt időszakban olyannyira megemelkedett az építőanyagok iránti kereslet, hogy bizonyos termékcsoportok esetében nem pusztán átmeneti hiány állt be, hanem több hónapos várólisták is kialakultak.

A kavics és a homok hiánya jelentős kihívás elé állítja a gyártókat, kereskedőket és így magukat az építtetőket.

Kép: Leier Hungária

Kép: Leier Hungária

Az elmúlt két-három évben drasztikusan megemelkedett bizonyos termékek iránt a kereslet, amire a gyártók kapacitásbővítéssel nem vagy nem kellő gyorsaságban tudtak reagálni, így aztán nem volt annyi kész termék, ami kiszolgálhatta volna az aktuális piaci igényeket – mutatott rá Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az ÚjHÁZ Centrum cégvezetője.

A homok az új kőolaj, a kalózok már lopják is
Homokot vinni a sivatagba olyan, mint vizet önteni az óceánba: értelmetlen – gondolhatnánk. Pedig az Egyesült Arab Emirátusok – egy jórészt sivatagos ország – éppen ezt teszi mint a világ egyik legfontosabb homokimportőre. Hiába van tele ugyanis a sivatag homokkal, az nem alkalmas építkezésre.

A megnövekedett igény nemcsak Magyarországon, egész Európában jelentkezett. A külföldi gyártókat is váratlanul érte a többlettermelés, emiatt pedig nem egy esetben arra kényszerültek, hogy csökkentsék az olcsóbb magyar piacra kiadott értékesíthető kvóta mennyiségét. „A gyártói kapacitások szűkössége miatt néhány termék esetében már most is 4-5 hónapra igazolják vissza a rendeléseinket, így egy-egy kevésbé általános, standard méretektől eltérő igény esetén akár negyed év is lehet a várakozási idő”  mondják.

A felpörgött kereslettel párhuzamosan az árak is drasztikus emelkedésnek indultak, ám ezek mértéke termékkörönként jelentős eltérést mutatott. Míg a nehéz építőanyagok, így a tégla és a beton esetében az árnövekedés akár a 15-20 százalékot is elérhette, addig más esetekben csupán 2-3 százalékos emelkedés realizálódott. A hiánytermékek esetében bőven tíz százalékot meghaladó mértékű az áremelkedés, ugyanakkor az építőanyagok a kivitelezési díjak mértékének csak töredékében emelkedtek.

Az áremelkedések oka mögött azonban a gyártói kapacitásbővítések elmaradásán túl a munkaerőhiány is jelentős, ami minden területen érzékelhető.