Egyszerűen csak fogjuk az árut és kisétálunk vele

2018. szeptember 19. szerda - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

San Francisco legújabb élelmiszer boltjában ki lehet választani az árut, azután egyszerűen kisétálni vele. Se kassza, sem ellenőrzés – mindent elvégez a mesterséges intelligencia.

A Standard Market vásárlóinak regisztrálniuk kell bankszámla számukat és letölteniük a bolt alkalmazását. Annak rendszere észleli, ki érkezett, majd a 27 kamera segítségével figyeli, mit néz meg, és mit vásárol. Amikor túl van a vásárláson és kifelé halad, a rendszer összegzi a számlát, levonja és küldi a nyugtát a mobilra.

Standard market

Standard market

A kézenfekvő kérdésre: mi van, ha illetéktelen jut be a boltba és elvinne valamit, a tulajdonosok válasza: némi személyzet persze így is van és szükség esetén „elbeszélgetnek” az illetővel. Egyébként az AI az emberek szemmozgását, testtartását is figyeli, köztük az árulkodó jeleket, ha valaki el akar rejteni valamit és már a kijárat felé néz, hogy eltűnjön…

Az automata bolt tervezőinek többsége korábban az amerikai tőzsdefelügyelet munkatársa volt, és ott a pénzügyi csalásokat leleplező szotverek fejlesztésén dolgoztak. Társaikkal több, mint 11 millió dollár kockázati tőkét szereztek vállalkozásukhoz és már négy külföldi bolthálózattal is megállapodtak a rendszer bevezetéséről. Nagyra törő terveik szerint 2020-ra napi 100 önműködő üzlettel bővül majd a hálózat.

Bill Gates 6 jóslata, és ami bejött belőle
Közösségi oldalak, adatalapú hirdetések, az Alexához hasonló virtuális asszisztensek koncepciói is szerepelnek Bill Gates 1999-ben megjelent könyvében.

A minimális személyzettel működő üzletek területén nem ők az elsők. Az Amazon amerikai „Go” boltjaiban sincs kassza, de kilépés előtt még a metróbejáróhoz hasonló kapunál is ellenőrzi az elektronika a vásárlót. A mesterséges intelligencián alapuló eladás egyik nagy előnye, hogy a kereskedő azt is megtudja: milyen árufajta iránt érdeklődik a vevő és a kínálatból végül melyik cég termékét veszi meg: a rendszer ugyanis azt is rögzíti, ha valamit kézbe veszünk, majd visszatesszük.

Az Egyesült Államokban mintegy öt millióan dolgoznak az élelmiszer-kiskereskedelemben, akiknek munkahelyeit potenciálisan fenyegetik az önműködő boltok. Egyes hálózatok úgy gondolják: előnyösebb utat választanak, ha megtartják az alkalmazottakat az önkiszolgálókban, azt a feladatot adva neki, hogy beszéljék rá a polcok előtt nézelődő embereket a vásárlásra.

(Forrás: The New York Times)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.