Cenzúrázott keresővel térhet vissza Kínába a Google

2018. augusztus 03. péntek - 14:00 / piacesprofit.hu
  •    

A Google azt tervezi, újraindítja a szolgáltatását Kínában, írja az Intercept. A kereső kínai nyelvű változatában le lesznek tiltva a Kommunista Pártnak nem tetsző oldalak és olyan keresőkifejezések, mint a „emberi jogok”, „demokrácia” vagy „békés tiltakozás”.

A Google 2010-ben még épp azért vonult ki Kínából, mert nem akarta teljesíteni az állampárt elvárásait, azaz, hogy politikai cenzúrát vezessen be a keresési találatok szűrésekor. Azóta a Google oldalait a Kínai Népköztársaság egész területén blokkolja az ún. nagy tűzfal. Azonban, írja az Intercept oknyomozó portál belsős dokumentumokra hivatkozva, a közelmúltban a Google Inc. vezérigazgatója, Sundar Pichai többször is találkozott kínai állami hivatalnokokkal, akikkel a kínai Google újraindításáról tárgyalt.

Lecserélheti az Androidot a Google
Bár abszolút piacvezető, mégis teljesen lecserélheti az Androidot a Google. A mobil-oprendszer nem felel meg a jövő biztonsági kihívásainak, öt év múlva a Fuchsia lehet a Google új zászlóshajója.

A kínai internetcenzúra többek között minden olyan oldalt tilt, amelyek az 1989-es Tiananmen téri tüntetésekről számolnak be, illetve számos egyéb, ellenzékinek vagy ideológiailag problémásnak gondolt tartalmat. Tiltólistán vannak például George Orwell könyvei, valamint a legtöbb nyugati közösségi és híroldal, például a Facebook, a Twitter, a New York Times vagy a Wall Street Journal.

“Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk”

Az Intercept szerint a Google olyan, mobilra szánt alkalmazást készít, amely hasonló módon cenzúrázza a keresőtalálatokat. Az alkalmazás, írják, „fektelistára helyezi az érzékeny kereséseket”, amelyekre nem ad majd ki semmilyen találatot. A feketelistás kifejezések között szerepelnek az „emberi jogokkal, demokráciával, vallással vagy békés tiltakozással” kapcsolatos keresések.

A portál szerint idén bemutatták az Androidra készült Google-alkalmazás „speciális” változatát, amely már a kínai kormány elé került, engedélyeztetésre.

A kínai kormányszervek egyelőre nem reagáltak a hírre, csak a China Securities Daily nevű kínai állami lap cáfolta az értesülést egy rövid közleményben, „releváns állami forrásokra” hivatkozva. A Google ezzel szemben annyit reagált csak, hogy a „jövőre vonatkozó terveinkről azonban nem nyilatkoznak”.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek