Bánatpénz: ez tényleg létezik?

2018. október 03. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Létezik olyan, hogy bánatpénz, sőt mi több, törvényben szerepel, mégpedig a Polgári Törvénykönyvben. Kinek, mikor és miért jár vagy járhat bánatpénz?

A bánatpénz a szerződéstől történő elállás esetén járhat abban az esetben, ha a felek a szerződésben így rendelkeztek. 

A bánatpénz tulajdonképpen az elállási jog „ellenértéke” – írja az Érthető jog szakmai blog.

A szerződésben a felek dönthetnek úgy, hogy megengedik a szerződéstől történő elállást, az elálló félnek azonban a kikötött bánatpénzt kell cserébe megfizetni a másik fél részére.

változhat a ptk

Kép: Pixabay

Mit jelent a szerződéstől történő elállás?

A szerződéstől elállás azt jelenti, hogy az egyik fél egyoldalúan úgy szünteti meg a szerződést, mintha az létre sem jött volna. Vagyis elállás esetén a szerződés visszamenőlegesen szűnik meg.

Ezt nem minden szerződés esetén lehet megtenni. Vannak olyan szerződések, ahol ez nem lehetséges, mert nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Gondolj például egy bérleti szerződésre, ahol a bérlő ténylegesen használta már a bérelt ingatlant. Ebben az esetben nem lehet úgy tenni, mintha a bérlő soha nem lakott volna ott. Így tehát egy ilyen szerződéstől nem lehet elállni, azt csak a jövőre nézve lehet felmondani.

Bánatpénz és kártérítés egyszerre?

Ha az elállási jogot bánatpénz megfizetéséhez kötötték, akkor természetesen azt ki kell fizetni.

Felmerül a kérdés, hogy a bánatpénz mellett járhat-e még plusz kártérítés is? Az nem kérdés, hogy amikor egy szerződéstől az egyik fél egyoldalúan eláll, az bizony okozhat kárt a másiknak.

A bánatpénz tulajdonképpen egy olyan összeg, amihez nem kell igazolni, hogy ténylegesen mennyi kára volt a bánatpénzre jogosult félnek. Lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb. A bánatpénz mellett azonban nincs lehetőség további kártérítést is követelni.

Így változik a szerzői jog
Az Európai Parlament még szeptember közepén szavazta meg a digitális egységes piac szerzői jogi szabályainak frissítését. Kötelező lesz a jogvédett anyagok cenzúrázása, azonban a kis és nem üzleti célű platformok mentességet kapnak.

Túl sok a szerződésben szereplő bánatpénz?

Olyan is előfordulhat, amikor a szerződésben kikötött bánatpénz eltúlzott. Ilyen esetben a bíróságtól lehet kérni a túlzott mértékű bánatpénz összegének mérséklését.

Az, hogy mi minősülhet túlzásnak, mindig az ügy körülményei döntik el. „Például egy doboz joghurt vásárlása esetén 10.000,- forint bánatpénz kikötése akkor is eltúlzott, ha feltételezzük, hogy a joghurt egy 50.000,- forintért kínált fogás nélkülözhetetlen alkotóeleme, mert egy doboz joghurt ennél jóval olcsóbban, más forrásból is beszerezhető. Egy egyedi tervezésű díszlet elkészítésére vonatkozó szerződés esetén azonban a díszlet értékét meghaladó összegű bánatpénz kikötése elfogadható lehet, hiszen a díszlet helyettesítése vagy mellőzése a díszlet értékét jelentősen meghaladó többletköltségeket is okozhat.” – olvasható a Polgári Törvénykönyv egy korábbi magyarázatában.

A cikk szerzője: Dr. Kocsis Ildikó, ügyvéd

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.


Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek