Az Intel a vesztese az Apple-Qualcomm megegyezésnek

2019. április 26. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Két éve tartó viták után az Apple és a Qualcomm peren kívül megegyezett. Az alku mindkét cégnek előnyös, míg a harmadik, az Intel, vesztesnek számít.

Alig indult meg az USA történetének egyik legnagyobb szabadalmi pere a kaliforniai bíróság előtt, a két nagy cég közölte: visszavonják kereseteiket, mert peren kívül megegyeztek. Az Apple 30 Mrd. dollárra perelte a Qualcommot, az utóbbi 7 milliárdra az Applet. A mobilgyártó a Qualcomm csipjeit alkalmazza telefonjaiban, ezért az eladások után bizonyos százalékot fizet, ugyanakkor a beszállító évente milliárdos „hűségprémiumot” utal az Apple-nek azért, hogy kötelezte magát: más cégtől nem vásárol csipeket.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Apple-vezetők utóbb túl magasnak ítélték ezt a prémiumot és erős piaci helyzetének túlzott kihasználásával vádolták a Qualcommot. A megegyezésről csak annyi szivárgott ki, hogy az Apple bizonyos, meg nem nevezett összeget utal, valamint hat évre szóló szerződés keretében fizet szabadalmi díjat beszállítójának. A Qualcomm ugyancsak több évre vállalt kötelezettséget csipek szállítására. A kiegyezés közös érdek volt. Az Apple csak régi partnerétől tudja beszerezni az 5G rendszerhez szükséges csipeket, mert kiderült, hogy az Intel elmaradt azok fejlesztésével. Ugyanakkor a Qualcomm nem nélkülözheti legnagyobb vevőjét.

Naponta milliókat veszítenek a pereskedéssel az elektronikai óriások
Naponta milliós károkat okoz a Qualcommal folyó szabadalmi vita mind az Apple-nek, mind Kínának, állítja az Apple.

A csipeket nem gyártó, csak azok szabadalmi jogait értékesítő vállalat ellen egyébként az USA versenyhatóságánál nyújtottak be keresetet. A panaszosok kifogásolják a Qualcomm gyakorlatát, hogy a csip-szabadalmak eladásánál feltételül szabja további mobil-technológiák vásárlását. (Forrás: Neue Zürcher Zeitung)