Alanyi áfamentes vagyok: érinthet az online számla adatszolgáltatás?

2018. június 18. hétfő - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Gyakori tévhit, hogy az alanyi áfamentes adózókat nem érinti az online számla adatszolgáltatás. Pedig vannak kivételes esetek! Az áfatörvény tárgyi eszközök értékesítése és ingatlan értékesítése kapcsán ismer ilyen esetet - hívták fel a figyelmet a NAVXML.hu - Online Számla Tudásbázis szakértői.

Az alanyi mentes adóalany is lehet adatszolgáltatásra kötelezett, amennyiben kiállít olyan számlát, melynek a vevője belföldi adóalany, és az áthárított adó értéke meghaladja a 100 ezer forintot.

Szájbarágó a NAV új csodafegyveréről
Ha fogalmad sincs arról, mi a NAV július 1-től induló új csodafegyvere, de te vagy a céged szoktál számlázni, akkor ezt most olvasd el. A NAVXML.hu – Online Számla Tudásbázis szakértői készítettek egy hasznos Online Számla Kisokost, amiből most egy rövid kivonatot közlünk.

Szintén keletkezik bevallási kötelezettség, ha az alanyi mentes adóalany átlépi a mentesség határát. Ez azért talán gyakoribb eset, mint a tárgyi eszköz- vagy ingatlanértékesítés – hívták fel a figyelmet a NAVXML.hu – Online Számla Tudásbázis szakértői.

Tehát az alanyi áfamentes adózóknak nem kell csatlakozniuk az online számla rendszerhez, de ennek ellenére mégis sokan célszerűnek tartják a júliusi regisztrációt. Így egészen biztosan nem érheti később kellemetlen meglepetés az adózót, ha elfelejtkezik a később keletkező áfás számlái bejelentéséről.

Mit mond erről az áfatörvény?

Az áfatörvény 193–194. §-a írja le a kivételeket, érdemes ezeket összenézni az online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek