A papírszámlákat is jelenteni kell

2018. június 19. kedd - 11:08 / piacesprofit.hu
  •    

Idén július 1-jétől az adóalanyok közötti belföldi áfás ügyletekről, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot a számla adattartalmát tételesen, valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak.

Az adatbejelentést főszabály szerint a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép automatikus kapcsolat biztosítja majd. Azonban a nyomdai úton előállított, nyomtatvány használatával kiállított számlák, azaz a „kézi számlák” sem maradnak ki az adatszolgáltatásból – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner adószakértő blogjának legfrissebb bejegyzése.

Az automatikus adattovábbítás ugyan nem érinti a kézi számlákat, azonban az adóhatóság a számlák adattartalmára így is igényt tart. Ezért esetükben a 100.000-500.000 Ft közötti áfatartalmú számlákról 5 munkanapon belül, az 500.000 Ft felettiekről pedig 1 munkanapon belül kell jelentést küldeni. Ezt – a jelenlegi tervek szerint – az adatszolgáltatási portál web felületén manuálisan kell majd megtenni, ahol a számla áfatörvény szerinti összes adatát be kell majd rögzíteni.

egy év múlva újabb komoly változásra készülhetünk

Kép: SXC

A kötelező adatszolgáltatás nem ismeretlen a kézi számlát használó cégek számára. Más körben ugyan, de a kiskereskedelemben a pénztárgépes nyugta helyett számlát kiállító cégek havonta, a következő hó 15. napjáig kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóság felé. Ez utóbbi adatszolgáltatási kötelezettség akkor lép be, ha a vevő magánszemély, továbbá a számla ellenértéke a 900 ezer Ft-ot nem éri el és a számla kiállítását nem a vevő kérte. Az adatszolgáltatás itt „csak” a számla keltére, sorszámára, a vevő nevére és címére, valamint a bruttó ellenértékre terjed ki.

Idén júliustól a két adatszolgáltatás egymással párhuzamosan működik majd.

A többlet adminisztráció nem titkolt célja, hogy a kézi számlával működő cégeket a számítógép alapú és ez által online számla adatszolgáltatás felé terelje a rendszer. Erre kínálhat alternatívát a NAV által ígért, bárki részére elérhető online számlázó program, amelyet regisztrációhoz kötötten lehetne majd használni. Konkrét információt erről, csupán a bevezetés előtti utolsó hónapra, azaz júniusra ígér a NAV.

A kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban itt olvashatja a Piac & Profit összegyűjtött cikkeit!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek