A Microsoft-sztori

2018. október 20. szombat - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

Kamaszkoruk óta ismerték egymást, de végül vetélytárs lett a két Microsoft-alapító, Bill Gates és a most elhunyt Paul Allen. A nevet Allen választotta azzal, hogy cégük kis számítógépek számára készít szoftvereket.

A két, a számítástechnika iránt lelkesedő fiatalember Seattle egy magániskolájában ismerkedett össze. Később Allen felhagyott egyetemi tanulmányaival, és beállt dolgozni egy számítógép-céghez, míg Gatest felvették a neves Harvard Egyetemre. Amikor azonban 1975-ben megjelent az első kis személyi számítógép, az Altair 8800, Allen rábeszélte barátját: hagyja ott ő is az egyetemet, és alapítsanak saját vállalkozást.

Paul Allen en.wikipedia.org

Paul Allen
Kép: en.wikipedia.org

Még abban az évben létrejött a Microsoft. A nevet Allen választotta, azzal, hogy cégük kis számítógépek számára készít szoftvereket. A microcomputer kifejezést csak később váltotta fel a PC, a személyi számítógép elnevezés.

A két barát vállalkozása akkor tört be a piacra, amikor 1980-ban az IBM őket bízta meg kis számítógépe szoftverének kifejlesztésével, amellyel az óriásvállalat be akart szállni a versenybe. Allen és Gates a Microsoft Disk Operating System, rövidítve MS-DOS nevet adták az akkor még egér nélkül, parancsok beadásával működő szoftverüknek, amely a Windows alapját jelentette.

Bill Gates 6 jóslata, és ami bejött belőle
Közösségi oldalak, adatalapú hirdetések, az Alexához hasonló virtuális asszisztensek koncepciói is szerepelnek Bill Gates 1999-ben megjelent könyvében.

Allen 1983-ban betegedett meg nyirokmirigy-rákban, és otthagyta a Microsoftot. Vulcan nevű cégével számos technológiai startupot finanszírozott, ugyanakkor óriási vagyonával több múzeumot is támogatott a szülővárosában. Más amerikai milliárdosok példájára fele vagyonát fordította jótékony célokra, köztük az Ebola és a Zika-járványok leküzdésére.

Jóllehet Bill Gates annak elhunyta után meleg hangon méltatta egykori társát, Allen korábban megjelent önéletrajza más képet mutat. Abban arról ír, hogy a közös munkában tőle származtak a meghatározó ötletek, és Gates később ki akarta őt szorítani cégükből.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)