A kkv-k háromnegyedénél még a számlatömb megy

2019. július 04. csütörtök - 10:59 / piacesprofit.hu
  •    

Egy év alatt háromszorosára nőtt hazánkban az online számlázóprogramot használó kis- és középvállalkozások aránya, valamint a mobilon és tableten történő számlakiállítás is egyre népszerűbb.

Az online számlázóprogramokat egyszerűségük és az általuk elérhető biztonság miatt választják a hazai vállalkozások, sokan még könyvelői költségeiket is jelentősen csökkentették ezzel. Ugyanakkor van még hová fejlődni, az eNET és a Számlázz.hu kutatásában megkérdezett vállalkozások 70%-a egyelőre papíralapon számláz.

depositphotos.com

depositphotos.com

A hazai kis- és középvállalkozások körében dinamikusan növekszik az online számlázóprogramok népszerűsége: míg tavaly a hazai KKV-k mindössze 8%-a használt online számlázót és 40%-uk telepített szoftvert, addig idén az online megoldásokat választók aránya 21%-ra ugrott. Ezzel majdnem megháromszorozódott azon vállalkozások száma, amelyek online számlázóprogramot használnak, miközben a telepített szoftvereket használó vállalkozások aránya változatlan maradt – derült ki derült ki az eNET és a Számlázz.hu 2019 tavaszán készült reprezentatív kutatásából.

Noha még mindig a kézi számlatömb a legnépszerűbb megoldás a KKV szektorban, vannak előremutató tendenciák.

A felmérés szerint a hazai KKV-k mindössze 9%-a szokott okostelefonon vagy tableten számlát kiállítani, és 78%-uk nem is tartja fontosnak, hogy erre lehetősége legyen. A felmérés alapján viszont a Számlázz.hu ügyfelei nyitottabbak a mobil eszközökre a számlázás tekintetében: 16%-uk használ számlázásra mobiltelefont vagy tabletet, és 35%-uknak fontos, hogy erre legyen lehetősége. Vagyis azok a vállalkozások, akik online számláznak, feltehetőleg nagyobb arányban használnak mobil eszközöket erre a célra.

A KKV szektoron belül a társas vállalkozások körében a legnépszerűbbek a digitális megoldások,

Mit kell tudni a számla dátumáról?
A számla dátuma fontos és érzékeny kérdés az adózó és partnere, illetve a NAV számára egyaránt. Fontos pontosan látni a különbséget a teljesítés időpontja és a számlakibocsátás kelte között. Ezt magyarázza el az RSM szakmai portálon Sztankó Dániel.

66%-uk számlázóprogrammal számláz, míg a teljes KKV szektoron belül ez az arány csupán 44%. A felmérés szerint a növekvő népszerűség oka a számlázóprogramok egyszerűségében és biztonságosságában keresendő. A kézi számlatömb használata mögött leginkább az a tényező állhat, hogy ezek a vállalkozások még nem tapasztalták meg, hogy mit jelent online számlázni. A különbség nem egyszerűen csak a számla kiállításának módjában van, hanem mindenben, ami azt követően történik.

A számlázóprogramok használatával sok vállalkozás a könyvelői díjat is csökkenteni tudja: a kutatás szerint a katás mikro-, kis- és középvállalkozások fele havi 5-10 ezer forintot, míg a Számlázz.hu katás ügyfeleinek 40%-a havi maximum 5 ezer forintot költ könyvelőre. A felmérés szerint a katás KKV-k 76%-a rendelkezik saját könyvelővel, a Számlázz.hu katás ügyfeleinek körében viszont ez az arány csupán 60%.

A papíralapú számlázás még mindig a legelterjedtebb számlázási mód hazánkban, a Számlázz.hu ügyfeleinek 70%-a így állítja ki a számláit. Annak érdekében, hogy ez az arány csökkenjen, és egyre többen térjenek át az elektronikus számlázásra, a Számlázz.hu intenzív piaci edukációt folytat, és az e-számlázás köré számos emelt szintű pénzügyi-technológiai szolgáltatást fejleszt.