A CBA rovására terjeszkedik a Spar

2018. április 13. péntek - 08:00 / piacesprofit.hu
  •    

Idén tavasszal Kecskeméten és Budapesten nyitott egy-egy új áruházat a SPAR Magyarország. A vállalat további öt szupermarketjét pedig kívül-belül megújította, hogy még inkább kiszolgálja a megváltozott fogyasztói igényeket. A modernizációs programjára 2018-ban eddig több mint 2,1 milliárd forintot fordított a SPAR.

„A SPAR az idei évben 23 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, amelyből a korábban nyitott üzletek korszerűsítése mellett új áruházak építésére is lehetőség nyílik. Célunk, hogy a növekvő vásárlói kedvet a megváltozott igényeknek megfelelően szolgáljuk ki”  – mondta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője.

Kiket sodorhat el a kiskereskedelmi apokalipszis?
Habár az e-kereskedelem fejlődése miatt több, régebben megingathatatlannak tartott ingatlanpiaci szektor is megtorpant, bizonyos kiskereskedelmi ingatlanszegmensek felívelőben vannak.

Az üzletlánc a közelmúltban számos új boltot nyitott országszerte, többek között Budapesten, Keszthelyen, Mohácson, Balatonfüreden és Szegeden is hajtottak végre fejlesztéseket, egy-egy beruházás értéke jellemzően százmilliós nagyságrendű volt. „A vásárlóerő folyamatosan nő az ország különböző pontjain, ezért üzletfejlesztési koncepciónk fókuszában az új üzletek megnyitása mellett a régebbiek felújítása áll. A visszajelzések azt mutatják, hogy a modernizált, új szolgáltatásokkal felszerelt boltjaink népszerűbbek a vásárlóink körében” – hangsúlyozta Maczelka Márk. A most megnyitott és felújított üzletekkel együtt jelenleg 346 SPAR és City SPAR szupermarket, 33 INTERSPAR hipermarket és 147 franchise-üzlet tartozik a SPAR-csoporthoz. A társaság 13 ezer munkavállalójával Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója.

A SPAR terjeszkedése közepette a (korábban egyik piacvezető) hazai üzletlánc, a CBA több boltját is felvásárolja. Csütörtöki sajtóhírek szerint három CBA-bolt hamarosan Sparként üzemel tovább. Ezek azt jelezhetik, hogy Baldauf László, a CBA egykori elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke kivonul az üzletláncból, bár ezt Baldauf cáfolta. A Portfoliónak a Spar szóvivője úgy nyilatkozott, „természetesen ahogy a múltban, úgy a jelenben sem zárkózunk el újabb akvizícióktól – amennyiben ilyenekre lehetőség nyílik –, hiszen hosszú távon elkötelezettek vagyunk a magyar vásárlók iránt”.

A CBA már korábban elkezdte bezárni vagy eladni az üzleteit, tavaly decemberben a Lidl vett meg hét CBA-üzletet.