25 millió euró KKV-hitelre lehet pályázni a Budapest Banknál

2018. október 05. péntek - 12:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Beruházási Bank 25 millió eurós hitelkeretet biztosít a Budapest Banknak, az kedvezményes hitelekre KKV-k pályázhatnak.

Az MFB 2018 februárjában nyújtotta be pályázatát az EIB nemzeti fejlesztési intézményeknek szóló felhívására, melynek célja a helyi szintű beruházási tanácsadói szolgáltatás erősítése. Az Európai Beruházási Tanácsadó Platformon (EIAH) keresztül lebonyolított kiírás során az MFB támogatást nyert a stratégiájában meghatározott tanácsadási üzletág kiépítésére. A most megkötött finanszírozási megállapodás értelmében az MFB az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által megcélzott szektorokban megvalósuló projekteket, különösen nagy volumenű közlekedési infrastruktúra projekteket, valamint a KKV és a közepes kapitalizációjú vállalati szektor projektjeit célzó tanácsadói szolgáltatásnyújtást építhet ki Magyarország teljes területén.

Diák- és KKV-hitel

A KKV-szektor kedvező finanszírozását és a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, piacképes tudás megszerzését  célozzák azok a megállapodások, melyeket az MFB Csoporthoz tartozó két társaság, a Diákhitel Központ Zrt., valamint a Budapest Bank írt alá az Európai Beruházási Bankkal. A Diákhitel Központnak 50 millió euró keretösszeget biztosít az EIB, a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak folyósítandó hitelekre.

Az EIB 2005-ben 100, 2007-ben 150, 2010-ben 145 és 2013-ban 100 millió euró értékben biztosított kölcsönt a Diákhitel Központ számára. Az első három megállapodás összegének folyósítása és a diákoknak történő kihelyezése már lezajlott, míg a negyedik az ütemezésnek megfelelően, 2018. december 31-ig kerül teljes egészében felhasználásra. A mostani, ötödik, nagy összegű hitel a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukciók hitelezését szolgálja. A magyarországi diákhitel rendszer immár 17 éve nyújt pénzügyi segítséget a felsőoktatásban résztvevőknek társadalmi vagy oktatási háttértől függetlenül. Ez idő alatt több mint 392 ezer hallgató élt a diákhitel lehetőségével, akiknek így megsokszorozódtak az esélyeik, hogy piacképes tudást szerezve elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

A Budapest Bankkal 25 millió euró összegű hitelkeretről írtak alá megállapodást, amelynek köszönhetően a pénzintézet az Európai Stratégiai Beruházási Alapon (EFSI) keresztül fedezetlen hitelhez jut, amelyet kkv hitelek refinanszírozására fordít. A bank elkötelezte magát, hogy már rövidtávon a szerződéses összeg kétszeresét, azaz 50 millió eurónak megfelelő, kedvező kamatozású hitelt helyez ki a KKV-k számára. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a Budapest Bank még több, kedvező forrást biztosíthasson ügyfelei számára, és hatékonyan valósíthassa meg a kis- és középvállalkozások támogatását és ezen keresztül a gazdaság élénkítését.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek