Kínai webshopból rendelne adómentesen? Így lehet

2018. szeptember 10. hétfő - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

A harmadik országból történő árubeszerzés lehet vám és adómentes is, ha webáruházból vásárolunk és ügyelünk az értékhatárra – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo.

Az adóalanyokon kívül, a magánszemélyek is egyre gyakrabban rendelnek interneten különböző termékeket. Ha a rendelés harmadik országban lévő internetes kereskedőnél történik, és az a harmadik országból adja fel (küldi) a megrendelt terméket, akkor azt a beérkezéskor a szállító (futárszolgálat) vámeljárás alá vonatja, ami nem feltétlenül jelenti, hogy vámot, és/vagy általános forgalmi adót is fizetni kell. A megrendelő személyétől függetlenül (cég, vagy magánszemély) a vámmentesség értékhatára 2018-ban 150 EUR, ami az erre az évre rögzített árfolyammal számolva 47.000 forint – – figyelmeztet szakértő partnerünk, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Azonban felhívjuk a figyelmet, hogy az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint az adómentes termékimport értékhatára 22 EUR, mely az erre az évre rögzített árfolyamon számolva 6.000 Ft-nak felel meg. Vagyis, ha valaki Kínából rendel webáruházon keresztül például egy mobiltelefontartót 5.000 Ft értékben, akkor ez vám- és áfamentes lesz.

mobiltelefonon vásárlás gombra kattintó kéz

Kép:FreeDigitalPhotos.net/bplanet

Nemcsak venni, eladni is lehet

Kisebb vállalkozások is egyre gyakrabban értékesítenek szomszédos országokba, így könnyen kerülnek üzleti kapcsolatba EU-s adószámmal rendelkező üzleti partnerrel, akinek adómentesen értékesíthetnek. Ehhez azonban több feltételnek is meg kell egyszerre felelniük a feleknek, ráadásul vannak kockázatok. Ahhoz , hogy két üzleti partner között áfamentes legyen az értékesítés, feltétel, hogy a két fél egymástól eltérő tagállamban nyilvántartásba vett, közösségi adószámmal rendelkező adóalany legyen. Nem feltétel azonban, hogy az adóalanyok a nyilvántartás tagállamában székhellyel is rendelkezzenek. Például két magyar székhelyű vállalkozás között is létrejöhet közösségi termékügylet, ha a vevő egy másik tagállambeli közösségi adószámmal rendelkezik, és az ügylet során ezt az adószámot adja meg. Az adómentesség feltétele azonban az is, hogy a termék feladása belföldről más tagállamba kerüljön, vagyis a termék az értékesítés következményeként – igazoltan – más tagállamba jusson el. Itt elolvashatja ezzel kapcsolatban a részleteket!

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek